It is currently 14. Jul 2024. 19:07Reply to topic  [ 5 posts ] 
31313 Mindstorms EV3 
Author Message
AFOL
User avatar

Joined: 18. Nov 2008. 08:20
Posts: 3217
Location: Zadar
Post 31313 Mindstorms EV3
Evo recenzije seta 31313 iz očiju starog AFOL-a

PROLOG:
Žestoki AFOL sam bio negdje u periodu 2008 do 2013, onda sam se uhvatio svega drugog pomalo, a kockice počele kupiti prašinu.
Imam malca koji je uvijek imao pristupa hrpama i hrpama kockica (koliko se i priliči imati jednom iskusnom AFOL-u) u tolikoj mjeri da nikad nije posebno zagrizao za njih. Slagalo se ponešto, al sve u sitno.
Onda je malac izrazio želju naučiti programirati (jer se puno igra na kompu, tabletu, mobitelu i ps4, a tata je programer), i tati sinulo kako postoji jedna stvar koja je naprosto predobra i prezabavna, a glavna joj je vrlina učenje osnova programiranja, mehanike, inženjerstva općenito, zapravo svega onoga što se danas popularno kiti STEM krilaticom.

VRHUNAC:
Za deseti rođendan kupili 31313 Mindstorms EV3.

REZULTAT:
U kući se sad ponovo slaže sve u 16, programira, tehničari na sve moguće načine. Nakon sto godina sam otvorio i novu temu na ovom forumu, a da nije samo zbog rasprodaje kolekcije: ž i b_east-ove robotske konstrukcije

CIJENA:
2000-2500 kn
Da, to je svakako puno novaca ali probam obrazložiti i da je to istovremeno i vrlo povoljna cijena za ovu igračku.

MODEL:
EV3 je treći model u seriji Mindstorms, LEGO setova za robotiku, i objavljen je 2013, što znači da jest nešto stariji. Bio sam podosta skeptičan da je stvar možda zastarila, ali u usporedbi s ostalim setovima za robotiku na tržištu, ipak sam shvatio da stvar ne zastarjeva tako lako, i ako je po ritmu stvari za očekivati da će novi Mindstorms izaći unutar godine-dvije, nema razloga čekati.

Image
Slaganje u tijeku.


KOCKICE:
Set ima 601 kockicu official slika. Loše je što kockice dođu u klasičnom kartonskoj kutiji u kojoj su vrećice s kockicama i adio. Dobiš hrpu kockica, pa se snalazi. Sreća, imam neku staru 7793 kutiju Image, koja se u kombinaciji s nešto pregrada pokazala savršenom za sort i čuvanje.
Valja napomenuti da postoji i alternativni EV3 set, koji dolazi s kutijom za sortiranje kockica, malo drukčijim izborom kockica. Taj je set namijenjen školama i nije skroz dobavljiv na našem tržištu a i da je imam osjećaj da bi bio dosta skuplji zbog nekih rješenja (npr ima punjač, koji je čudnovato preskup).

Od samih kockica, riječ je o hrpa Technic kockica. Sad, kako ja nikad nisam bio Technic slagač, teško mi je bilo ocijeniti što je od toga korisno što rijetko, no ima hrpa beamova, malo axleova, nešto zupčanikai hrpa pinova, tu je i par okvira, gumene gusjenice i kotači i naravno, vrhunac svega, ono što čini robotiku: motori, senzori i inteligent brick.

Image
Ovo su kockice na svom mjestu, nakon što smo složili model gitare, dakle s 80% kockica potrošenih.


ROBOTIKA:
Robot je, dakle, riječ koju je izmislio Karel Čapek, pisac dječje lektire. Danas za robota kažemo da je to mašina koja se može autonomsko ponašati, ajmo reć - računalo koje se može micati. I to je to.
Kod EV3-ja, glavni dio robota je inteligent brick na koji se spajaju senzori i motori. Brick ima konektor za 4 motora i 4 senzora.
Odmah da napomenem, ovo je malo, kad smo slagali božićnog robota, morali smo odustati od nekih senzora, jer više nije bilo utora za spojiti ga. To je zapravo dosta organičavajuć faktor, želi li se složiti neki opakiji kompleksniji robot treba još jedan brick. Also, konkurencija je ovdje puno jača, centralne jedinice nekih drugih proizvođača imaju i po 20 utora u koju utačeš što hoćeš, ali kasnije o konkurenciji.

Anway, taj brick, motori i senzori su prava čar ove priče.

Brick se upali, ima jednostavan ekran ko stare nokije i onda se s njega pokreću programi koji čitaju s 4 senzorska inputa i upravljaju s 4 motorska outputa. Brick se na računalo spaja usb kabelom, wi-fijem i bluetotheom. wifi se pokazao malo nepraktičan, druga dva odlična.

Senzori su:
- senzor za boje - prepoznaje 7 boja, vrlo jednostavan i dobar (svaki od senzora osim u jednostavnom modu rada, može raditi i tako da se s njega čita raw data, al tu se stvari dosta kompliciraju, pa preskočim ovdje)
Image

- senzor za touch - prepoznaje kad je pritisnut, pušten i oboje

- IR senzor - oči robota, mjeri daljinu, a može i trackati IR beacon (ima dosta istočnjački look, te kose oči, al postoji i ultrasonički senzor koji izgleda kao okrugle oči, al nije u ovom paketu)

U paketu nisu recimo Gyro senzor, i senzor za zvuk, koji su jako jako cool, al ne dođu u 31313, međutim, nisma dvojio, odmah sam to naručio.

Image
Ne postoji senzor za zvuk EV3, ali svi senzori od druge generacije Mindstormsa NXT su 100% kompatibilni. Stilski je malo drukčiji, ali skroz dobar.

Motori, u paketu su 2 large i jedan medium.
Image
Motor je naprosto divan, jak, pametan, divota za koristiti. Moram napomenuti da sam dosad imao stotine muka svaki put kad sam pokušavao napraviti nešto s power function robotima. Ok su oni, ali vrlo grubi, il vrte il ne vrte pa se ti zezaj s daljinskim ili zupčanicima. Ova divota je maksimalno prilagodljiva, može mu se zadati sve na sve načine, a najbolje od svega - može se koristiti i kao senzor za okret. Ma divota.

Image
Daljinski je ružan. Šteta.
Može raditi i kao IR beacon, to znači da se upali onaj gornji gumb i daljinski emitira IR signal širokog kuta, što je cool kad želiš napraviti robota koji traži beacon po kući. Radi odlično.

Image
Spoj nije standardni kakav se koristi za takve kabele, nego ima ovu kvačicu pomaknutu udesno što znači da se ne mogu koristiti standardni kabeli, nego se uvijek moraju koristiti lego originali. E moj lego, nije lijepo, nije lijepo. Jasno lego kabeli su 10x skuplji, a tehnološki ista stvar. pfff...

Image
Uz kutiju dođe i ovaj testni poligon, na kojem se testiraju neki modeli.

Zanimljivo je dodati da uz set dođe i jako tanka knjižica uputa. To je zato jer upute sadrže opis za slaganje samo jednog (od 17 službenih robota ovog seta). Za ostale treba koristiti PC aplikaciju.
To znači da vam za punu upotrebljivost ovog seta svakako treba PC, a postoji i jednostavne varijacija aplikacija za tablet, i neke sitnice za android. To je sve cool, ali PC je must.MODELI:
Za 31313 set LEGO je pripremio upute za slaganje 5 osnovnih i 12 dodatnih robota. To je 17 sjajnih raznolikih modela u istom setu. Ispravite me ako to nije rekord. Znamo za 2in1 i 3in1 creator. Sigurno ima i luđih varijacija, ali 17in1 je zbilja golemo. Kako neke od tih modela treba slagati i duže, a za mnoge treba i odraditi dio s programiranjem, to znači da samo da bi se odradio službeni dio slaganja ovog seta treba potrošiti 20+ sati. Ako ništa, cost effective.

5 osnovnih modela nisu izloženi tek tako već su podjeljeni na misije. Prosječno 4-5 po robotu. Svaka misija je zadatak za sebe, treba izgraditi nešto upotrebljivo, a onda isprogramirati tako da ispuni zadatak, a tek onda se ide na idući zadatak.

Npr, na prvom modelu: treba napraviti jednostavnog robota gusjeničara koji se kreće po zadanoj stazi (na onom test poligonu s gornje slike)
Onda je drugi zadatak složiti alat za tog robota koji može lupati oko sebe, a zadatak je izlupati gume sa uadanih pozicija.
Treći zadatak je složiti hvataljke za istog robota, pa s njima hvatati gume po terenu i prenijeti ih na određena mjesta.

Na modelu zmije, prvo se gradi tijelo koje se kreće, pa glava koja grize, da glava koja vidi i traži te po sobi itd...

Mi smo doma zadatke rješavali tako da smo složili model po uputama, a onda sami od nule programirali ponašanje. Veliko zadovoljstvo.

Image
ovo je dio programa našeg božićnog robota


PROGRAMIRANJE:
Image
evo još dio našeg blagdanskog progama, uvećan

Tu se vidi kako se programira. Ovo je segment za upravljanje "ruke udaraljke", ruke koja udari kuglice. Udaranje se realizira tako da motor B snagom -70 zavrti za 90 stupnjeva. Pričeka sekundu. Kaže Goodbye (a može se snimiti i vlastiti zvuk, naravno). Vrati se u prvotni položaj, ali malo sporije, snagom 30 za 90 stupnjeva.

Ovaj vizualni alat za programiranje nije jedini kojim se može programirati robota (iako je jedini službeni). Danas na tržištu postoji hrpa alata i rješenja da se isti program programira u klasičnim programskim jezicima, c#, java, python, basic... neke sam probao i rade odlično, postoji veća sloboda prtljanja sa senzorima i neke dodatne stvari koje defaultni jezik niti ne pruža, a općenito za bilo kakve programski složenije programe je obavezno. (npr, web je pun ev3 robota koji rješavaju rubikovu kocku i slično. Složiti algoritam za slaganje rubikove kocke u ovom vizualnom jeziku je velka muka, dok klasični linijski program to vrlo elegantno riješi.

Image
Primjer program u Small Basicu koji sam napravio da mi prikazuje stanje baterije. U defaultnom jeziku uopće nije moguće očitati stanje baterije, a ovdje postoji metoda: EV3.BatteryLevel


SLAGANJE
Mi u kući stvarno nismo Technic fanovi, a slaganje je čisto 100% Technic iskustvo. Ipak, vrlo je rewarding. Zanimljivo, napeto, hej kakav je to osjećaj kad sve složiš i shvatiš sa ne vrti jer si prije 50 koraka umjestu u šestu rupu na 13 brick beamu uboo u sedmu rupu. Veliko zadovoljstvo.

Image
Slažemo model električne gitare. Čovjek bi rekao - kako električna gitara može biti robot? E, pa može!

Image
Složen model eketrične gitare. Kako svira? Na tijelu je senzor za daljinu, a po vratu klizi slider, i onda brick zavisno od udaljenosti slidera do senzora svira različite tonove, a tu je i ručkica za tremolo koja zavija i diže pich. Sve u svemu, jedni su napisali da zvuči kao mačka kojoj su vrata uklještila rep.

Image
Dok smo slagali smo učili o Hendrixu, i zbilja, i Jimi stvarno malo zvuči kao mačka kojoj su uklještili rep vratima. Sve u svemu - pravi RnR.

Za recenziju bi sigurno bilo zgodnije slikati primjer slaganja nekog drugog robota, ali eto, došao nam je na red ovaj s gitarom. Dosad smo složili 3 osnovna modela, na svaki smo potrošili nekoliko dana, jer smo rješavali sve te zadatke, a prosječno uspijemo riješiti 2-3 dnevno. Pa smo složili i dva dodatna robota, oni su zanimljivi, ali kako nema pravih zadataka, onda ni ne traju dugo.
A sad evo cijeli dan sviramo gitaru.
I sad gledam tu gitaru pa to je kao neko smeđe od igračke koju kupiš za 200 kn, dijete glumi Marty McFlya iz Povratka u budućnost 1 pa cijeli dan solira na gitari i baca se na koljena, i sve je to super, ali će mu neminovno za 2 dana dosaditi. I da smo to platiti 200 kn, bilo bi dvije godine u prašini dok ne bi šiknuli na njuškalo za 30 kn, a ovako ćemo robota rastaviti i slagati nešto novo s liste, stalno razmišljajući o novom autorskom robotu.


CIJENA, post festum:
2400 kn je puno, ali:
- cijena lega jedva da ikad pada. Ovo će se uvijek moći prodati za ne manje od 1500 kn, a vjerojatno i za 2000
- faktor vrijednost učenja je nemjerljiv. želi li se dijete (ma ili odraslog čovjeka) uputiti u svijet naprednih tehnologija, apstraktnog razmišljanja, programiranja, mehanike, i vježbati logiku i kristalnu inteligenciju na bilo koji način - ovo je idealan proizvod za to
- električna gitara je super zabavna igračka koja traje par dana dok ne dosadi, pa se rastavi i pretvori u novu. I tako 17 puta. 2400/17 = 140 kn. To je dobra cijena.


EV3 KAO ALAT ZA UČENJE:
LEGO Mindstorms je prvi svega box set za učenje robotike.
Kao takva ima silnu konkurenciju (članak o tome) koja je redom: jeftinija, ima više mogućnosti, više zanimljivih senzora itd. Ali nije LEGO. Nije kompatibilna sa silama kockica koje imate doma. Osim toga, iako gotovo u svemu zaostaje za konkurencijom, LEGO Mindstorms je u nečemu bolji - a to je sjajno pokriće kroz software, modele, učenje kroz zadatke i misije. Dakle, ako ćemo učiti - LEGO je najbolji izbor.EV3 KAO ALAT ZA MOC-anje:
O da. Želite li da se vaš MOC kreće na bilo koji načim ili ima ikakve interakcije, EV3 je pravo rješenje.
Možda ja nisam prava osoba da sudi o tome, ja sam godinama imao Power functions motore, i jedino što sam uspio napraviti je bilo:
- jedna vjetrenjača
- jedan klimavi auto, koji nije mogao skretati
- jedan mlin za masline
not much.
A kad sad vidim kakve divota MOC-eva ima po webu, dođu mi sline, gle npr ovo:LEGO NXT Pirates Theater


FINALE
Image

_________________
Image
storyatures.com


07. Jan 2018. 22:44
Profile WWW
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 21. Nov 2009. 18:51
Posts: 4929
Post Re: 31313 Mindstorms EV3
Odlična recenzija i ideja za kutiju.

_________________
Flickr


08. Jan 2018. 10:19
Profile
Upravni odbor
User avatar

Joined: 16. Sep 2010. 08:49
Posts: 378
Post Re: 31313 Mindstorms EV3
Jako dobar odabir!

Neke stvari samo da ispravim. Tvrtka IDA didacta prodaje alternativne EV3 setove koji se razlikuju od home verzije po tome što imaju US senzor, bateriju (bez punjača!!), gyro senzor i dva push buttona.

Home edition ima mogućnost daljinskog ŽIR upravljanja dok alternativni ima samo pomoću bluetootha. Sve je kompatibilno međusobno. Punjač se naruči odvojeno.

Problem su i kabeli od kojih je najduži 50 cm. za veće kreacije koristiti do max 4 pametne kocke i povezati ih USB ili umrežiti bluetoothom.

na internetu se nudi niz drugih model npr. sariel.pl i brdo brdo literature o programiranju, početnom i naprednom. Literatura je u pdf formatima, postoji i mogućnost nabave preko amazona kao knjige.

Ovo je odličan set za početno razvijanje logike programiranja.


08. Jan 2018. 18:53
Profile
AFOL
User avatar

Joined: 14. Sep 2017. 22:43
Posts: 89
Location: Zadar
Post Re: 31313 Mindstorms EV3
Moram priznati da me Mindstorms nikad nije osobito privlačio jer nekako, nije mi to lego u onom klasičnom smislu. Ali evo, čitajući recenziju mogu samo reći da sam - namamljen.


09. Jan 2018. 21:53
Profile
AFOL

Joined: 21. Sep 2011. 11:00
Posts: 517
Post Re: 31313 Mindstorms EV3
i ja sam uzeo jednog sad za bozic, nazalost gripa poharala sve ukucana osim mene (a nitko me ne slusa kad kazem da mojih 100+ kg ima prednosti po zimi :LEGO23: ) pa je jos u kutiji

no, definitivno namjeravamo krenut ovaj tjedan u slaganje, o programiranju ne znamo nista pa cemo se ucit u pokretu :LEGO02:

i ja sam dosta istrazivao oko tih pocetnih robota, za uvodit kince u svijet programiranja (i moj ima 10 godina) i takoder sam zakljucio kad vec imam pun stan legica, onda je najbolje uzeo EVO3 zbog kompatibilnosti


10. Jan 2018. 11:32
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.