It is currently 14. Jul 2024. 19:52Reply to topic  [ 7 posts ] 
31119 Ferris Wheel (Creator / 3in1) 
Author Message
User avatar

Joined: 20. Feb 2010. 15:59
Posts: 2716
Location: Zagreb
Post 31119 Ferris Wheel (Creator / 3in1)
Pozdrav svima, nakon više od 1800 dana od mog prethodnog posta!
Siguran sam da je na forumu aktivan još koji praforumaš iz tih davnih vremena, a sve koji su se registrirali u međuvremenu pozdravljam i dodatno! :LEGO03:

Zašto sam se sada odjednom pojavio? Ničim izazvan? Ne baš... :LEGO15:

Čini se da se legenda o tročlanoj ekipi za lokalnu izgradnju i održavanje velikog kotača broj 10247 (na djelu ih pogledajte OVDJE) pročula i na dalekom sjeveru, jer od tamo je prije mjesec-dva stigao prijedlog za sudjelovanje u tajanstvenom projektu!

Image

Kad je veo tajne skinut, pokazalo se da se i opet radi o velikom kotaču, ovaj put pod brojem 31119, netom objavljenom. Ponovno je iz serije Creator, ali sad je u podskupini 3 u 1. Taj novi set dodatno nam je važan jer ga je u LEGO-u dizajnirao časni forumski starina Marin, jedan od osnivača kluba Kockice, za kojeg mnogi znaju da je među četvero kockičara koji su kombiniranjem talenta, vještine i truda napredovali od mladih padawana do jedi-mastera. Pardon, do LEGO dizajnera. Set je pristigao direktno iz Billunda s proizvodne trake, za ekskluzivnu recenziju na forumu kluba Kockice, koju čitate ni mjesec dana nakon što je set prvi put ušao u trgovine. I tako je životni kotač napravio puni okret, krug se zatvorio, opet objavljujem, a vi opet čitate, pogled na LEGO-ov Veliki kotač. Ili da parafraziramo Gundulićevog Osmana:

Kolo od kocki uokoli
vrteći se ne pristaje:
tko bi gori, eto je doli,
a tko doli, gori ustaje.


:cane:

Čini se da je LEGO baš zapeo za (velike) kotače. Već dok smo proučavali set 10247 Ferris Wheel iz 2015. godine, konstatirali smo da mu je prethodio 4957 Ferris Wheel iz 2007. (također Creator, i to baš kao i ovaj najnoviji - 3 u 1). Ali to nije sve! Slijedile su Friends s kotačem u sklopu seta 41130 Amusement Park Roller Coaster iz 2016., pa Duplo kotač u setu 10840 Big Fair izašlom 2017., potom u sklopu sajma tvrtke Toys'R'Us 2020. godine izlazi 66650 Ferris Wheel (nekakvo minijaturno čudo sa šalicama!), a ove godine čak tri kotača, jer tu su ponovno i Friends sa 41689 Magical Ferris Wheel and Slide i Duplo sa 10956 Amusement Park!

Image

Usput budi rečeno, riječ Ferris nije neka čudna izvedenica iz riječi ferry ili fair. To je prezime gospodina Georgea Washingtona Galea Ferrisa mlađeg, koji je sagradio jedan od prvih poznatijih kotača, 1893. u Chicagu. Bio je visok osamdesetak metara (kotač, ne g. Ferris), a današnji najviši, u Las Vegasu, ima gotovo 168 metara. Ipak, samo što ga nije prešišao 250 metara visok kotač u Dubaiju, koji je trebao biti otvoren u sklopu EXPO-a 2020. I bit će, samo što će se EXPO 2020 održati 2021. Kao i UEFA Euro 2020. (Za priču o kotaču inženjera Ferrisa kliknite OVDJE, a sažete fakte s brojkama ima Wikipedia.)

No, dobro. U ovom postu zadržat ćemo se samo na najnovijem kotaču iz serije Creator 3 in 1, većinom ga uspoređujući sa starijim bratom iz 2015., jedinim koji je također iz svijeta minifigova.

Image
(klik OVDJE za veću fotku)

Na ovogodišnjoj kutiji nećemo saznati koliko je u njoj dijelova, pa vjerujmo Bricksetu koji ih je izbrojio 1002. Duplo manji kotač smiju slagati skoro pa duplo mlađi slagači. Više od duplo više dijelova u tek nešto većoj kutiji govori još o nečemu: za razliku od ozbiljno natrpane veće kutije, kod manje se LEGO vratio svojim suvremenim standardima da osim kocica u kutiju zapakira i puno zraka. :LEGO26:

Image
(klik OVDJE za veću fotku)

Vidimo da su dva dodatna modela, koji zajedno s glavnim čine konfiguraciju 3 u 1, također sajamske vožnje - prava sreća, jer uz 3 u 1 kotač iz 2007. gradili su se dizalica i most.
Svaki model ima svoju knjižicu - kotačeva je, dakako, najdeblja i uvezana je lijepljenjem (ostale su klamane): ima 105 stranica s uputama u 170 koraka. Većem kotaču iz 2015. gradnja je trajala 131 stranicu također lijepljene knjižice, kojoj su unutar šest godina listovi već počeli ispadati. Ovogodišnje kotačne upute su next generation i po QR kodu u uglu naslovnice: skeniranjem mobitelom za sada sam dobio samo neku zbrčku: pretpostavljam da bih najprije morao instalirati aplikaciju LEGO Building Instructions koja se u knjižici isto spominje. Moram to još isprobati.

Hm, zanimljivo... Ovdje na fotki je to prilično mutnjikavo, ali vjerujte mi kad kažem da su kockice za set koji je u 2021. netom izišao - zapakirane u vrećice iz 2017...? (Otisnuto kao godina copyrighta...) Zgodno za pletenje neke teorije zavjere. :LEGO27:

Krenimo. Najprije nastaju tata, meštar od kotača i kolica:

Image

Tata u ruci već ima poslasticu koju ću prigodno nazvati Klaunova kosa: tko ne zna zašto, saznat će malo kasnije. Tatina kosa praizvedena je pak u godini izlaska najvećeg kotača, ali kod njega je nije bilo, pa je sad prvi put vidim: najprije me začudilo kako visoko sjeda, a onda sam shvatio da je to zapravo visoko češljanje s otvorenim čelom i baš mi se sviđa (Bricklink kaže da je se trenutno može naći u 42 seta). Recimo odmah da je svih pet čovaca iz seta, upoznat ćemo ih uskoro, u jedinstvenim odjevnim kombinacijama, ali pojedini elementi njihovih outfita mogu se naći i u drugim setovima.

Kolica su pak prvi primjer dvaju LEGO majstorstva kojima se naprosto moramo diviti i kojih će u setu biti još. :LEGO25:
Prvo, u tri modela ovog seta intenzivno ćemo susretati upotrebu iste "kockice" u posve različitim ulogama. Na primjer, ovaj Vehicle, Steering Wheel Small, 2 Studs Diameter. U svakom modelu radi nešto drugo. U jednom je volan, što mu je i najčešća uloga, kao što mu i ime kaže. U drugom nekakav ventil. Kod našeg kotača je – kotač, kao na primjer i OVDJE i OVDJE. Ne propustimo spomenuti da je u nekim setovima čak i elisa drona (OVDJE ili OVDJE) ili – vrtuljak za zečeve (OVDJE)!?!

(Hint za LEGO: ovaj element plus pin plus dvojka s rupom – eto novog seta za Ferris Wheel, u nanomjerilu.)

Drugo, LEGO strukturu uvijek je poželjno što više ojačati, za što se u trima modelima primjenjuju zanimljive tehnike – ovi kotači na kolicima možda bi brzo poklekli pod pritiskom da su samo nataknuti na pinove. Zato su ojačani i osovinom, koja je usput i lijep ukras. :LEGO75:

Istodobno, kolica su i prvi slučaj teškoće koja me kao oldskulaša povremeno mučila pri sastavljanju:

Image

Bliske boje.

Prema Bricklinkovoj nomenklaturi: Dark Turquoise - Green - Lime. Ili Blue – Dark Purple. Ili Bright Light Orange – Yellow... (Za detalje kliknite OVDJE – na popisu su 84 temeljne boje, ne računajući transparentne, metalne, mliječne i kojekakve...)

Set pršti od uzbudljivih boja, kako i treba biti u lunaparku. (Izbrojio sam 23, uključivši i transparentne.) Ali onaj tko se dugo susretao samo s osnovnim LEGO bojama, neke novije je zaboravio a neke do sada nije ni vidio, još ako su mu i oči već u modu koji dežurni oftalmolog definira kao „uobičajene staračke simptome“... morat će se poslužiti dodatnom logičkom analizom da shvati na koju točno kockicu upute upućuju. Miješač boja u tiskari, dakako, ponekad i nije u totalnom suglasju s piturima iz tvornice. :LEGO24:

Nova zanimljivost je printana kockica-ulaznica u ulozi natpisa na kućici (zlobnik bi pitao čemu serijski broj na natpisu blagajne):
Image
U četiri godine života ušla je u 17 setova, ali do sada uvijek kao ulaznica.

Iako je malen, ima se što vidjeti i u interijeru naplatne kućice:
Image
Sviđa mi se raznolikost pod pultom, uključivši i poličicu (ili klimatizacijski otvor? – na prethodnoj fotki samo se naziru vanjski tileovi-rešetke za klimatizaciju...). Ali glavni hit ove fotke je premijerni printani White Slope 45 2 x 1 with Keypad on Medium Azure Background Pattern, ili ukratko – nova blagajna! Toliko je popularna da je odmah ugrađena u sedam setova. Prvo, mislim da do sada nismo imali kockicu za blagajnu bez neke utipkane, tj. prikazane cijene. Drugo, ovo je valjda prva LEGO blagajna koja prima kartice! (Sad bismo možda već radije neku beskontaktnu varijantu, ali nećemo pretjerivati.) Privlačna je i srednje-azurna boja, koja će imati još svojih trenutaka u ovoj recenziji.

U međuvremenu, počelo je betoniranje temelja kotača:
Image
Sviđa mi se što je slagački pristup logičan – imaš teren, travu, pa po tome gradiš, betoniraš. Ako se čudite zašto to uopće treba isticati, znači da niste čitali gore već linkanu forumsku recenziju kotača 10247, u kojoj se prvo betoniralo, a onda nakopavalo travu oko betona. U uglu je i biljčica – još nisam do sada vidio taj nježni izdanak Plant Plate, Round 1 x 1 with 3 Leaves, iako su ga LEGO botaničari klasificirali još prije tri godine. (Općenito se moram ispričati što se silom prilika u ovom tekstu često iščuđavam nečemu što je većini vas valjda već posve normalno.)

Iz strojarskog LEGO odjela već je stigao i pogonski sklop:
Image

Za sada se čini nepotrebno kompliciran, ali zapravo se radi o vrlo lukavo riješenom amortizeru koji će poništavati kockičaste nesavršenosti kruga kotača da bi se sve mirno vrtilo. (Tko slaže, neka se ne uzruja što se najprije vrti nemirno – tek kad je sve na svom mjestu sve se fino izbalansira.)

Zatim sam upoznao Dark Bluish Gray Bracket 2 x 2 - 1 x 2 Centered, prvi put proizveden 2019. Pohlepno sam ga zgrabio i ugradio... i tek onda shvatio da ga se mora pažljivije orijentirati... (lijeva slika):
Image
Na gornjoj je pak desnoj slici lijep primjer moderne gradnje kad kreneš u SNOT, a onda čudnovatim dijelovima odeš u SNOT još jednom, čime si poništio prvi SNOT i opet si tamo gdje si i bio... SNOT + SNOT = (NOT)SNOT?

Sve to trebalo nam je za izgradnju indijanskog totema, to jest glavnog stupa kotača, a postavljaju se i bočni nosači. Oni su svojevrsni uvod u dosadnu repeticiju a la tvornička traka, koje se uvijek pribojavam kod gradnje velikih setova (ono kad moraš isto ponoviti 64 puta...):
Image

Prva od dvije jezične kreacije iz seta:
Image
Dizajneru je svakako išlo u prilog što, umjesto FUN, nije trebao napisati recimo SJOV ili čak MORSKAB (ponuda Googleovog prevoditelja za fun na danskom)... Ili da se setovi ne lokaliziraju kao katalozi, pa da mora napisati, recimo, NYENENGAKE za setove koji bi se prodavali u dućanima na Baliju. A možda je trebalo pisati SUN, pa nije išlo? Šalu na stranu, pojavilo se i Sunce iznad oblaka, za koje mi se posebno sviđa odluka da se oči ne stave simetrično u odnosu na usta – na taj način postignut je dojam pogleda sa strane ili čak pomicanja, tj. kretanja Sunca po nebu.

Zgodna kanta za smeće (samo za papir?):
Image
Uočimo i da je biljčica spominjana uz neku od prethodnih fotki očito nekakav puzavac jer primjerak na ovoj se raspuzao... A vidimo i zanimljivo rješenje za ogradu: možda biste pomislili da je prekrhko, ali nije. OK, ogradu trenutno baš i ne vidimo zbog gospođe meštrice koja se u međuvremenu pridružila meštru, da ubrzamo posao...

A pomoć dobro dođe, jer ako ste mislili da je ono sa bočnim stupovima bila repetitivnost, što kažete na ovo:
Image
Osam štangi takvih, osam ovakvih, tridesetdvije onakve...

Ovih 8+8 u zanimljivom su spoju sa po dva White Plate, Modified 2 x 2 with Bar Frame Octagonal... preko White Plate, Modified 1 x 2 with Clip on End (Horizontal Grip):
Image
To i nije novi spoj, slično je bio konstruiran i kotač iz 2007. godine, ali ovdje su oktagonali (pa onda i kuke) razmaknuti samo širinom jednog platea, pa je stvar elegantnija.

A one 32 onakve zapravo nisu 32 nego 16+16:
Image

Činit će krugove, sastavljene lukavo odabranim Hinge Plate 1 x 2 Locking with 2 Fingers on End and 7 Teeth i Hinge Plate 1 x 2 Lockingwith 1 Finger On End without Bottom Groove: rečenih sedam zuba, kao što znate, specificira položaje spoja, pa ne treba kasnije puno prtljati da se postigne krug kako spada. (Ili da bude jako iščašen ako se odabere krivi zub.)

A onda se kotač jednostavno namota, kao kad recimo u vrtu namatate produžni kabel za struju:
Image
Naravno, to je ovako samo za slikanje, praktičnije je krug složiti u ruci, pa onda postaviti, kako je i u uputama. Ali, postupak u ruci i dalje je sličan namatanju. Želim zapravo istaknuti ovo: Prvo, ova metoda formiranja kotača drukčija je od izgradnje kotača 10247 iz 2015. godine i to su dva pristupa spajanja kakve susrećemo i u stvarnosti (kako ja to laički vidim) – jedan je sastaviti polegnuti kotač pa ga sastavljenog uspraviti (tako su npr. gradili London Eye; vidjeti fotku u sklopu recenzije 10247), a drugi je nizati dijelove vrteći žbice kotača (tako se većinom grade kotači putujućih lunaparkova). Drugo, ovakav pristup je daleko jednostavniji, prikladniji predviđenom rasponu dobi sastavljača, manje podložan frustracijama i kompaktniji.

Dva pristupa slaganju, osim što rezultiraju različitim dojmom (jedan set igra na monumentalnost, drugi na klasičan leg godt), imaju i još jednu posljedicu: većina konstrukcije kotača 10247 temeljena je na Technic stilu i dijelovima (evo LINKA na popis dijelova). Odlično za ljubitelje Technica, ali tko nije toliko u tom filmu, nego recimo u Cityju, Frendicama ili tako nečem uobičajenije studovskom, mogao bi biti sretniji s kotačem 31119 (njegovi dijelovi su OVDJE), koji mu možda nudi više za njega korisno upotrebljivih dijelova, unatoč duplo manjem ukupnom broju.

Stigli su i prvi budući gosti, familija sa psom, valjda privučeni postavljanjem gondola:
Image

Ali kakva je to hrpa čekića?! Ima ih šesnaest! Što će s njima? Otplesati Ples čekića iz nekog mjuzikla?

Image

Ona tri radnika u pozadini nisu iz seta (a ništa korisno zapravo ni ne rade u ovoj recenziji) – u plesnu točku su dodani jer je čekića previše čak i ako nastupa svih pet minifigova iz ovog seta. Setovskim čovcima kose su valjda poispadale od ludog ritma, pa je to prilika da - kad se okrenu - pogledamo i drugu stranu onih čovaca koji su u setu dvolični.

Image

Mamina majica sa zlatnim lančićem i srcem dio je ovogodišnje premijerne modne kolekcije, ukupno je za sada dostupna u tri ovogodišnja seta. Budući da se na fotki iz mjuzikla baš lančić ne vidi (ah, ti čekići...), evo fotke iz Bricklinkovog modnog kataloga:

Image

Vrijeme je konačno i za prvu vožnju, a usput napokon saznajmo i čemu toliko tih čekića. :LEGO13:

Image

Za razliku od gondola u setu 10247, s kojima je – iako su veće – bilo prilično problema sa smještajem putnika, ove su (uzevši drukčije dimenzije u obzir) ispale puno prostranije. Na prvi pogled, sjedalica je 2x2, znači gondola je za jednog putnika. Znači li to da se djeca ne mogu voziti, jer koja će majka pustiti malo dijete samo u gondolu? Ne!

Image

Udobno stanu i majka i dijete!

Primijetimo još jednu inženjersku razliku ovog i onog kotača: gondole su ovdje spojene unutar kotača, dok su u setu 10247 izvan vanjskog obruba kotača, što tijekom vožnje daje bolji (širi) pogled iz gondole. Takve varijante nalazimo i u stvarnosti (dapače, „vanjske gondole“ često se ni ne drže na produljenim štangama, nego ih motori rotiraju na nekakvom prstenu... primjer je opet London Eye) – rekao bih da se možda kod većih kotača češće rade kompliciranije vanjske gondole, a kod manjih jednostavnije unutarnje. Tako je i kod ova dva seta. A čekić ste uočili na slici? On zapravo ovdje nije čekić, nego dodatni osigurač (po jedan sa svake strane) da gondola ne otpadne s pina na koji je pričvršćena. A da se može lako i izvaditi.

Image
Gondola lijepo pristaje uz platformu (iako ni ovdje ni kod kotača iz 2015. godine ne razumijem zašto se putnici penju do više gondole umjesto da su ukrcaj i iskrcaj na najnižoj...), opet vidimo i pripadajući čekić, a konačno u svoj njezinoj ljepoti i ogradu, čiji je dio i Arm Skeleton, Bent with Clips at 90 degrees (Vertical Grip)... hm... ne znam baš da bi se hladnokrvno primao za ogradu napravljenu od dijelova kostura... :LEGO18:

Image
(klik OVDJE za veću fotku)

Mislili ste da su nosači na oba kotača jednako plavi? I ja sam, dok nisam bolje pogledao ovu fotku. Lijeva plava je srednje-azurna, a desna plava srednje-plava.

Nego, jedan posjetitelj koji zapravo i nije običan posjetitelj privukao je još nečiju pozornost...

Image
(klik OVDJE za veću fotku)

To je 30565 Birthday Clown! Nikome nije rođendan (barem koliko znam), ali klaunima nije mjesto samo na rođendanima nego i u cirkusima ili lunaparcima. A ovog je dizajnirao isti dizajner kao i set 31119 Ferris Wheel.

Image

Eto zašto sam onu poslasticu nazvao Klaunova kosa.
Zapravo mi i nije na prvu bilo jasno što je, pitao sam se zašto su kugle sladoleda na četvrtastoj kutiji... a onda mi je jedna devetogodišnjakinja (donja granica za 31119, molim lijepo) u prolazu objasnila da je posve očito da su to kokice... Eno ih tamo, na štandu-blagajni.

Očita je dizajnerova ljubav prema srednje-azurnoj. Nadajmo se da će se ta boja pokazati boljom od srednje-plave, koja je na svom velikom kotaču ispala prilično osjetljiva na utjecaj sunca: strane kockica okrenute prema svjetlosti unutar nekoliko godina postale su zelenkastije... a to je onda problem ako set rastavite i pri ponovnom sastavljanju želite dobiti ravnomjernu boju.

:stari:

I tako, recenzija bi ovdje mogla sretno završiti da djeca nisu djeca i da, kad ih odvedete na jednu vožnju, ona dakako ne žele tu, nego neku drugu. :fp:

A kod setova 3 u 1 to se može riješiti jedino ovako:

Image
(klik OVDJE za veću fotku)

S tim da se dijete koje je zaželjelo s kotača prijeći na ljuljajuće brodove neće dobro provesti, jer je uputama određeno da se preslože i svi čovci, tako da se za iduću vožnju brine druga ekipa (sada su dvojica, a ne dvoje) i do vožnje dolazi – drugo dijete. S drugim psom. S lijepom ogrlicom.

Image
(klik OVDJE za veću fotku)

Evo zgodne zanimacije dok se vožnja ne zgotovi:
Image

Ne znam koliko su mlađi čitatelji upoznati s takvim spravama, to je onaj pohlepni pecač igračaka koji otme sav novac, a nikad ništa ne upecate. Vrlo domišljate konstrukcije hvataljke („Hvaaataaaljkaaaaa“ – rekli bi oni svemirci iz crtića Toy Story) i SNOT baze koja je omogućila da Pin with Friction Ridges Lengthwise and Tow Ball with Round Pin Hole (crveni!) posluži za upravljanje. Krov me iznenadio, jer do njegove gradnje uopće nisam registrirao da vrata gondola kotača nisu napravljena od varijante dobro mi znanog prastarog dijela Flag 2 x 2 Square, nego da je to Tile, Modified 2 x 3 with 2 Open O Clips... Mislim, stvarno! :LEGO20:

Image

Evo, dakle, druge vožnje iz seta:
Image

S tim da je nadzorni inženjer odgodio uporabnu dozvolu zbog dva odstupanja od nacrta, što ćemo objasniti uskoro (do tada neka to bude izazov za oštro oko koje poznaje set).
Sada se ipak koncentrirajmo na druga dva detalja, jedan koji se vidi i jedan koji se ne vidi:

Image

Ovo je najveći nagib do kojeg se brodići mogu doljuljati (i naprijed i natrag), zahvaljujući granici otklona držača broda koja se vidi gore na krovu. Nekom će se možda činiti malo, ali uzimajući u obzir proporcije minifiga, mislim da glava kojoj je zlo dobro dođe kao dio seta. A ne vidi se da su ispod četiri „poklopca“ odlično riješeni osigurači koji sprečavaju da brodići ispadnu kad ne treba, a kad treba – lako ih se odvoji micanjem osigurača:
Image

U cijeloj toj gužvi možda ste primijetili još jedan uređajčić koji je dobar prijatelj djece na užas brižnih roditelja. Sada su opet u trendu Friends (ovaj put mislim na TV seriju, a ne na LEGO kategoriju), pa spomenimo da je to u lunaparku bila omiljena sprava mlade i tada bucmaste Monice Geller: Candy Machine! Izjavila je da je voli jer na njoj uvijek pobjeđuje. :LEGO23:
Uglavnom, na primjerku koji je sastavio maloljetni podizvođač ručica nije dobro stajala, pa je trebalo riješiti novu. Evo ispravne na ovoj fotki, uz nešto što je valjda hidraulično postrojenje za ljuljajuće brodiće, s volanom u ulozi ventila:

Image

Treća vožnja – autići. Ime vožnje sugerira da su za sudaranje, ali u nekadašnjem lunaparku Tivan na mjestu današnjeg zagrebačkog hotela Sheraton preko razglasa bi vikali na onog tko ne bi mirno vozio u krugu:

Image

Meštar od kotača sad je dobio zadatak da stoji na štulama i radi akrobacije s čekićima, što mu baš i ne ide, pa zato ima 16 čekića. Tu su i još jedne stube, jednostavne i efektne, i treći pas. S klaunovom kosom.

Image

Sa stražnje strane vidimo novu zanimljivu ulogu koju može imati Bar 12L with 1 x 2 Plate End Solid Studs and 1 x 1 Round Plate End. Pritom NE mislim na trolu za dovod struje u autić, nego na horizontalnu sajlu za vješanje rasvjete i zvučnika, ali i na vertikalni spoj koji ponovnim SNOT trikovima dodatno drži na okupu dijelove dvaju naizgled krhkih azurno-plavih stupova. Dakle, ljudi, to je čvrsto! :klanjanje: A volani su tek u ovoj vožnji postali to što jesu – volani. Iz uputa nije posve jasno gdje bi na sajlama točno trebala biti rasvjeta, pa treba malo improvizirati.

Image

Pogledajmo izbliza i ovu blagajnu, u oči odmah upada mikrofon za vikanje na sudarače. A i fotelja se čini udobna. Samo...

Image

Ahaaa, naslon se spušta, pa preko njega:

Image

Kabine i vozila zaželjeli su zajedničku fotku za kraj, pa možete vidjeti još neke detalje:

Image
(klik OVDJE za veću fotku)

Ovdje zapravo počasno mjesto ima ukras, ali i on je vozilo, to jest brod, to jest jedrenjak. Ta minijatura čini mi se skoro pa najuspjelijim detaljem, jer imam dojam da je ograničen broj dijelova iskorišten vrhunski – uočite male promjene koje čine razliku tri vrste jarbola i na njima smotanih jedara: pramčanog, dvaju glavnih i krmenog. (Ako sam pogodio nazive...) A očito nije slučajna ni boja dvaju platea na kojima brod stoji, to jest mora na kojem se ljuljuška... krasna kreacija baš za ljetne dane. Kad smo već kod mora, na gornjim fotkama ljuljajućih brodova može se nazrijeti i da je njihovo dno te azurne boje (što može biti more, ali i zaštitna boja kojom je dno premazano, hehe). Na tim fotkama nije bilo mora pod ukrasnim jedrenjakom!

Umjesto nekakvih sažetaka i zaključaka, koje na temelju pročitanog možete izvesti i sami, evo kao efektni završetak i jedne pitalice za zabavu i ponavljanje (kojom se, jasno, podcrtava još jedna zanimljivost seta):

Znate li reći koliko se ukupno životinja (što pravih, što napuhanih) slaže u setu?

[Reveal] Spoiler:
Image

ŠEST!

Pet pasa (tri živa i dva balona) i leptir (također balon)!


:LEGO28:


Last edited by Eustahije on 28. Jun 2021. 19:25, edited 2 times in total.28. Jun 2021. 17:04
Profile
Upravni odbor
User avatar

Joined: 12. Nov 2012. 11:28
Posts: 4296
Post Re: 31119 Ferris Wheel (Creator / 3in1)
:LEGO18: Odlična recenzija :LEGO07: sve objašnjeno na zabavan način ;)

_________________
http://www.brickset.com/search/?ownedBy=Romanos

https://www.flickr.com/photos/140395575 ... 894427605/


28. Jun 2021. 18:01
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 21. Nov 2009. 18:51
Posts: 4929
Post Re: 31119 Ferris Wheel (Creator / 3in1)
Imam postolje koje sam napravio da se okreće i ne vrti se savršeno nego lagano trza, možda bi taj mehanizam protiv trzanja mogao primjeniti u njemu.

U svakom slučaju odlična recenzija :LEGO07: :LEGO07:

_________________
Flickr


29. Jun 2021. 13:47
Profile
User avatar

Joined: 06. Mar 2011. 01:11
Posts: 6904
Post Re: 31119 Ferris Wheel (Creator / 3in1)
ne zmam odgovor na pitanje autora recenzije, ali otvaram Q&A s dizajnerom :LEGO27: naravno, ako uopce zeli/smije sudjelovati

Je li dosla "uputa" radis Ferris wheel ili si sam dosao s prijedlogom? Ako je ovo drugo, zasto bas Kolo?

Koje si jos ideje za alternativne modele razmotrio? Sto je prelomilo za bas ove modele?

S obzirom da set ima dosta dijelova u novim bojama pa cak i nekoliko onih koji godinama nisu u proizvodnji, je li plan bio bas ciljano te dijelove/boje predstaviti ili nije bilo boljih/jednostavnijih rjesenja?

_________________
Image
KOCKICE NA FACEBOOKu!
"Information is not knowledge... Music is the best"
http://brickset.com/sets/ownedby-Deni


29. Jun 2021. 22:04
Profile
Počasni član kluba
User avatar

Joined: 17. Nov 2008. 14:13
Posts: 8276
Location: Zagreb
Post Re: 31119 Ferris Wheel (Creator / 3in1)
Recenzija je odlična, u skladu s očekivanjima (i pritom ne mislim na kvalitetu seta, već same recenzije). :LEGO28:

Deni wrote:
Je li dosla "uputa" radis Ferris wheel ili si sam dosao s prijedlogom?
Došla je „uputa” da dizajniram kotač.

Deni wrote:
Koje si jos ideje za alternativne modele razmotrio? Sto je prelomilo za bas ove modele?
Bumper cars su mi bili „pod mus” pa sam od samog početka gledao kako bih ih složio te koji dijelovi su nužni i kako da ih ukomponiram u kotač. Kolega je predložio brodove ljuljačke, a razmotreno je bilo još nekoliko varijanti koje nisu bile izvedive s dijelovima koji su mi bili na raspolaganju.

Deni wrote:
S obzirom da set ima dosta dijelova u novim bojama pa cak i nekoliko onih koji godinama nisu u proizvodnji, je li plan bio bas ciljano te dijelove/boje predstaviti ili nije bilo boljih/jednostavnijih rjesenja?
Nakon što je odluka pala na sunce-oblak-dugu-nebu to je diktiralo boje. Kao AFOL-u, drago mi je što je tako. :LEGO27:

_________________
flickr YouTube Brickset


29. Jun 2021. 23:15
Profile
Administrator

Joined: 02. Jan 2013. 11:13
Posts: 2449
Post Re: 31119 Ferris Wheel (Creator / 3in1)
Oho, kakvo ugodno iznenađenje, recenzija i to recenzija od meštra za recenzije :LEGO28:

Marin wrote:
Recenzija je odlična, u skladu s očekivanjima

U potpunosti se slažem s gornjom izjavom. Stvarno ozbiljno odrađena recenzija - pozornost na detalje i povijest pojavljivanja pojedinih kockica i hrpa fotografija koje prikazuju pojedine bitne elemente ili momente u gradnji. Spominjanje lunića Tivan mi je totalni flešbek - premlad sam da bih se sjećao imena, ali se u magli sjećam da sam ko klinac išao u taj lunić - osnovna škola mi je u blizini.

Eustahije wrote:
Bliske boje.

U ovome se u potpunosti slažem jer mi se isto to dogodilo - da nisam siguran koja je boja jer tisak i prava kockica se ne slažu baš uvijek. Ne znam koliki je to problem kada ciljana dobna skupina slaže setove.

Eustahije wrote:
Prema Bricklinkovoj nomenklaturi: Dark Turquoise - Green - Lime. Ili Blue – Dark Purple. Ili Bright Light Orange – Yellow...

To sam pohvatao ali kod rozih nijansi totalno tapkam u mraku :LEGO28:

Bilo mi je zadovoljstvo odvojiti vrijeme i pročitati ovako dobru recenziju.

I naravno pohvale dizajneru na ovako lijepom i fora setu :klanjanje: (sad ga moram uhvatiti na nekoj akciji :LEGO13: )


30. Jun 2021. 11:49
Profile
User avatar

Joined: 20. Feb 2010. 15:59
Posts: 2716
Location: Zagreb
Post Re: 31119 Ferris Wheel (Creator / 3in1)
cane wrote:
Marin wrote:
Recenzija je odlična, u skladu s očekivanjima
U potpunosti se slažem s gornjom izjavom.
Hvala, hvala (kao i ostalima, ovdje necitiranima), ali moram istaknuti da se ne slažem u potpunosti s gornjom izjavom i to u dijelu koji je cane izostavio u citiranju... :LEGO27:

Cijeli je citat, naime:
Marin wrote:
Recenzija je odlična, u skladu s očekivanjima (i pritom ne mislim na kvalitetu seta, već same recenzije).
A ja baš mislim da je, iako naravno može biti i odličnih receznija jezivih setova, ovdje bilo lako odlično recenzirati odličan set. :LEGO75:

A to bi sažeto i bila moja ocjena seta, što možda u silnoj količini teksta i nisam jasno istaknuo. Pa da istaknem ovdje, ako nekome nije bilo jasno. Odlično i za slaganje i za igranje i za za gledanje i za za učenje tehnika slaganja.

cane wrote:
Eustahije wrote:
Bliske boje.
U ovome se u potpunosti slažem jer mi se isto to dogodilo

Možda je i Bare slagao neki set kad je spjevao...

Oh, teške boje
Njima ja sam obojen
Ooh, teške boje
Njima ja sam obojen


(stavljajući riječi setu u usta, je li...)

Deni wrote:
ne zmam odgovor na pitanje autora recenzije
Pa klikni na spoiler, tamo ti je odgovor... Ili, bolje, nemoj kliknuti, bolje bi bilo da nitko više i ne klikne na njega, jer oštro oko uočilo je još jednu brzopletost... na toj slici leptir je sastavljen napamet, a ne po uputama, pa nije dobar. :LEGO26:
Gledajte ga na ostalim fotkama recenzije, a ne na toj zadnjoj u spojleru, tamo je kako treba.

Utoliko zaslužuje bonus fotku izbliza:

Image

:LEGO76:


30. Jun 2021. 16:57
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.