It is currently 16. Jul 2024. 21:51This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 4 posts ] 
Pravila ponašanja na forumu 
Author Message
AFOL
User avatar

Joined: 24. Jul 2009. 22:42
Posts: 148
Location: Enclave Oil Rig
Post Pravila ponašanja na forumu
PRAVILA PONAŠANJA NA FORUMU:

1.) Pravila o registraciji i postavkama profila
- Pri registraciji bili ste dužni upisati svoj pravi datum rođenja. Ako ste greškom upisali krivi, odmah pošaljite PM nekom od administratora i on će vam ga promijeniti.
- Pri prvom logiranju na stranicu dobili ste ova pravila na PM, zbog čega se smatra da ste ih pročitali i da ste s njima upoznati.
- Dopuštena veličina sličice profila (avatara) jest 150x200 piksela, 128 Kb.
- Nije dopuštena animacija u potpisu.
- Dopuštena su do 3 linka u potpisu. Dopušteni su linkovi na osobne stranice korisnika, društvene mreže članova (npr. Flickr, Youtube, Instagram, Facebook, My Space), linkovi vezani za Lego hobi (Brickset i slično). Nisu dopušteni linkovi na internet dućane osim bricklink trgovina korisnika.
- Registracija isključivo u svrhu reklamiranja i samopromocije nije dopuštena! Korisnik koji se registrirao samo iz tog razloga dobit će ban. (Ovo se odnosi na slučajeve konstantnog ometanja objavljivanjem sadržaja u svrhu reklamiranja, kao npr. odgovaranjem na svaki post kako tih i tih dijelova ima u toj i toj trgovini.)
- Korištenje servisa za privremeni e-mail za registraciju na forum kluba "Kockice" nije dopušten niti je moguć: svi takvi servisi blokirani su iz sigurnosnih razloga.

2.) Važno je lijepo pisati!
- Diskusije moraju biti pristojne, ne smije se vrijeđati ni omalovažavati druge članove po bilo kojoj osnovi. Korisnici koji druge korisnike budu vrijeđali po bilo kakvoj osnovi (rasna, spolna, rodna, nacionalna, vjerska...) bit će jednom upozoreni, a kod ponavljanja prekršaja trajno udaljeni s foruma. Ovo je tolerantna i prijateljska zajednica i prilikom ulaska na forum svoje negativne misli i stavove ostavite vani.
- Privatna poruka (PM - private message) mora sadržavati naslov, koji u najkraćim crtama upućuje/objašnjava na sadržaj/smisao privatne poruke. Naslov poruke može biti i jedna ili dvije riječi, ako je iz njih jasno o čemu se radi. Na ovaj način sandučići su pregledniji.
- Postovi moraju biti smisleni i razumljivi, nema potrebe ni smisla pisati postove koji ne prenose nikakve informacije. Koristite opciju "Preview" i pregledajte post prije objavljivanja istog.
- Postovi koji sadrže samo smajlije ili nepotrebne komentare koji ne doprinose diskusiji su suvišni. (Ne i zabranjeni.) Ne pišite ovakve postove, osim ako su u duhu teme.
- Ne pišite nekoliko postova za redom. Ako trebate još nešto dopisati, ili ispraviti vlasititi unos, prije nego su drugi komentirali vaš tekst - editirajte postojeću poruku.
- Ne citirajte nepotrebno i previše. Citirajte samo dio teksta na koji se nadovezujete. Ako se nadovezujete na cijeli tekst neposredno iznad, citat uopće nije potreban.
- Komunikacija je glavna odlika civiliziranog modernog društva i odnosite se prema njoj na taj način.
- Svi neprimjereni postovi bit će obrisani ili zaključani i premješteni u "Smeće" kako bi služio za primjer
- Za opominjanje drugih forumaša zaduženi su moderatori. Moderatore se na neki tekst koji nije primjeren ili krši pravila foruma upozorava gumbićem (!) (Report this post).
- Spamanje bilo kakve vrste strogo je zabranjeno.

3.) Na forumu je zabranjeno psovati.
- "je*eno" "kur@c" i "slanje u 3 pm" je psovanje! Bez obzira što se koje slovo zamijeni zvjezdicom niste svoju prostu riječ zamijenili lijepom. Dapače, maskirate psovku, što je jednako neprihvatljivo. Ili igre riječima "slanje pm / slanje u 3 pm" su i dalje psovke, i kršite točku 1.
- Ako se ispričate dok psujete i dalje kršite ovo pravilo.
- Za one koji ne znaju nego kao kočijaši, evo nekoliko prihvatljivih načina grubljeg izražavanja: "@!#$%&!!!!", "Stotinu mi kockica!" ili "Paklenih mi narančastih slopeova!"; :LEGO55: :LEGO06: :LEGO30: :LEGO52: :LEGO39: :evil: :twisted: :LEGO19:

4.) Kupnja/prodaja kockica
- Klub "Kockice" nema utjecaj na transakcije i nije za njih odgovoran: kupujete, prodajete i mijenjate isključivo na vlastitu odgovornost!
- Na forumu se kupuju, prodaju ili mijenjaju isključivo LEGO kockice ili roba u vezi s LEGO-om, i to isključivo na dijelu foruma koji je za to predviđen. Ako diskusija o tome krene u druge topice, gdje joj nije mjesto, bit će prebačena, a član upozoren privatnom porukom. Nastavi li i dalje narušavati pravila dobit će privremenu zabranu pisanja na forumu (ban).
- Od svakog tko objavljuje da nešto kupuje, prodaje ili mijenja očekuje se da zainteresiranima bude dostupan dok transakcija traje (na temi ili privatnim porukama): ako putujete na pusti otok, prodaju kockica objavite tek kad se vratite s njega!
- Članovi se mole da detalje zaključivanja transakcije koji nisu relevantni za ostale članove foruma dogovaraju privatnim porukama. Javno se objavljuju pitanja, odgovori i komentari koji mogu zanimati sve zainteresirane sudionike foruma, sve dok su u direktnoj vezi s konkretnom transakcijom iz teme.
- Prodavač je dužan označiti ili javiti koji su predmeti/setovi prodani, ali ne i reći ime kupca. Kad je cijela transakcija iz posta završena (npr. sve ponuđeno je prodano ili je prodavač odustao od prodaje), to treba napisati, da moderatori temu zaključaju i arhiviraju.
- Reklamiranje vlastite trgovine kroz cijeli market strogo je zabranjeno: svaki prodavač ima pravo na jednu temu u kojoj će objavljivati informacije bitne za svoju trgovinu.
- Iz naslova teme mora biti jasno što je predmet transakcije: nisu dozvoljeni naslovi tipa "Kupujem!!!!" "Hitno prodajem", već "Prodajem: 4569 SW party" ili "Tražim islanders minifigove".
- Postovi u kategoriji "LEGO Market" trebaju biti u odgovarajućem odjeljku (kupujem, prodajem, mijenjam).
- ponude u odjeljku "prodajem" moraju sadžavati sliku seta ili dijelova koje prodavač prodaje (iz slike i pratećeg teksta mora biti nedvosmisleno jasno što su predmeti prodaje), točan opis i stanje dijelova i cijenu; svaka kasnija promjena ponude mora biti objavljena i u prvom postu, editiranjem teksta
- Radi preglednosti i urednosti sve teme koje neće biti aktivne više od tri mjeseca u temi "LEGO Market" bit će premješteni u arhivu. U temi se ne smije objavljivati novi tekst koji ne sadrži novu informaciju, nego služi samo da je se osvježi: ako za vašu kockicu nema zainteresiranih, "bumpanje" teme ih neće stvoriti!
- U kategoriji "LEGO Market" mogu se otvarati novi postovi samo ako se prodaje/kupuje/mijenja ekskluzivno samo jedan set što onda mora biti jasno označeno u naslovu; ako se prodaje/kupuje/mijenja više stvari, mora se otvoriti samo jedan post u odgovarajućoj temi.
- Korištenjem "LEGO Marketa" korisnik prihvaća da Klub vodi evidenciju o zadovoljstvu njegovim transakcijama i objavljuje je na svima vidljivom dijelu foruma; tri konkretne pokude povlače za sobom uskraćivanje prava trgovanja na forumu

5.) Pravila o postanju vlastitih kreacija
- Zbog preglednosti tema nije poželjno da baš za svaku fotografiju svake svoje male kreacije otvarate novi topic; ipak u redu je da svoje veće i značajnije radove odvajate u nove teme.
- Za manje kreacije je u redu otvoriti svoj topic u Naše LEGO kreacije, čiji naslov jasno označava autora; npr. ako netko ima nick Nick, otvorit će topic "Nickove kreacije".

6.) Otvaranje novih tema
- Prije otvaranja nove teme morate dobro pregledati već otvorene teme kako ne bi dvaput bile otvarane i tako narušile preglednost i snalaženje po forumu.
- Za pretraživanje tema koristite opciju „Search“.

7.) Dodavanje slike u post
- Prije postavljanja slike na forum trebate je smanjiti na odgovarajuću veličinu kako ne bi usporila otvaranje stranice.
- Veličina slike ne smije prelaziti veličinu 800x600 pixela i težinu od 500 Kb. Poželjan format slike: JPEG, GIF.
- Fotografije se načelno na Forum objavljuju linkanjem na njihovu internetsku lokaciju uz pomoć gumba "Img". Ako se objavljuje fotografija koja još nije na internetu, valja se poslužiti nekim od servisa za upload fotografija, kao što su http://imageshack.us/, http://tinypic.com/, http://www.flickr.com/. (Za pomoć pogledajte temu Kako objavljivati slike na forumu.)

8.) Posebne radnje na forumu
- Za posebne radnje, pitanja ili zahtjeve obratite se privatnom porukom (gumb "pm" u postu, ili uz ime člana) nekom moderatoru foruma (moderatorima uz nick piše "moderator").


BANANE I KAKO IH ZARADITI:

9.) Opća pravila o banovima
- Svaki korisnik koji grubo prekrši pravila foruma dobiva upozorenje.
- Nakon 2 upozorenja, ukoliko nastavi sa nedozvoljenim aktivnostima, korisnik dobiva 3. upozorenje i ban na dva dana (dobiva titulu "SUSPENDED" za trajanja bana).
- Svi korisnici sa 3 upozorenja dobit će privremeni ban odmah po slijedećem upozorenju, pravila o 3 upozorenja za njih vrijede tek nakon što im postojeća upozorenja isteknu.
- Svi korisnici koji skupe sveukupno 10 aktivnih upozorenja (imaju u opisu "Warnings: 10") dobit će ban za stalno zbog kontinuiranog nepoštovanja pravila ponašanja na forumu.
- Korisnik koji osobito ozbiljno krši prekrši pravila foruma ili asocijalnim ponašanjem remeti normalan rad na forumu bit će trajno izgnan (dobit će titulu "BANNED") bez obzira na broj dotadašnjih upozorenja.
- Ako korisnik sa stalnim banom napravi novi korisnički profil i nastavi s prekršajima, ponovo će dobiti ban.
- Svaka objava neprimjerenih sadržaja (većina članova foruma su maloljetnici!) dovodit će do bana za stalno!
- Ako korisnik pri registraciji ne upiše pravi datum rođenja te naknadno ne obavijesti nekog od administratora radi promjene, dobit će upozorenje.
- Ako korisnik i nakon što je dobio upozorenje i dalje ne upiše pravi datum rođenja, dobit će ban za stalno.
- Svatko tko se registrira samo radi reklamiranja i samopromocije, dobit će trajni ban a njegova reklama će biti uklonjena.
- Ako korisnik uz neki blaži prijestup koji se kažnjava upozorenjem, počini i neki objektivno teži, dobit će ban odmah na neodređeno vrijeme.

10.) Upozorenja
- Svako pojedino upozorenje "traje" 90 dana; nakon proteka navedenog roka, upozorenje za koje je rok prošao bit će ukinuto.
- Upozorenja će dijeliti moderatori kada primjete kršenje općih pravila foruma, kao i na inicijativu korisnika koji mogu prijaviti postove za koje misle kako nisu u skladu s pravilima.
- Zloporaba gumbića za prijavljivanje nepoćudnih sadržaja kažnjavat će se upozorenjem.
- Upozorenja će se dijeliti za usmjeravanje rasprave izvan teme, nepotrebno oživljavanje stare teme, sukcesivno otvaranje novih tema u kratkom roku bez osobite potrebe, neprimjereno upozoravanje drugih na kršenje pravila, spam bilo koje vrste i druga kršenja ovih pravila.

11.) Zabrana linkanja i diskusija o piratiziranom softwareu
- Zabranjeno je voditi bilo kakve diskusije o piratiziranom softwareu. Ovo se odnosi na bilo kakvo postanje linkova stranica na kojima se može naći takav software, opisivanje načina na koji doći do takvog softwarea i uploadanja takvog softwarea na ovaj forum u obliku privitaka.
- Zabranjena je bilo kakva diskusija o ilegalnim sadržajima općenito kao i reklamiranje istih.

- Na forumu nije dopušteno objavljivati linkove na stranice koje sadrže fotografije setova koje LEGO još nije službeno objavio, odnosno fotografije koje su ''procurile'' na internet prije službenog objavljivanja. Takvi linkovi će se uklanjati, a korisnik koji ih je postavio će biti upozoren. Ako korisnik i dalje bude postavljao takve linkove bit će privremeno ili trajno udaljen s foruma.

Hvala što ste pomno pročitali pravila, prijavljivanjem na forum potvrđujete da ćete ih se pridržavati.


Opće informacije o forumu:

Skupine članova Foruma:

Administratori i Moderatori
Članovi kluba "Kockice" - Juniori, Počasni članovi, Pridruženi članovi, Redovni članovi
Članovi upravnog odbora
Ostali članovi foruma

Titule se dodjeljuju svim članovima foruma prema godinama starosti:

"AFOL" - član foruma stariji od 18 godina
"Mlađi forumaš" - član foruma mlađi od 18 godina
Članovi kluba "Kockice" imaju upisne titule koje označuju njihov status u klubu


Punopravni članovi kluba "Kockice" imaju svoj dio foruma koji nije vidljiv ostalim članovima foruma koji nisu članovi kluba. Pristup ovim forumima otvara se učlanjenjem u klub o čemu sve informacije možete naći ovdje.

Administratori: Administrator, MapHtH, Electromaster, Marin, Eustahije, Galadriel, dudek, gogzzzz, Surduk, Deni

Autori: Sonjecka, MapHtH, _ž_, Eustahije


Last edited by MapHtH on 04. Feb 2011. 16:43, edited 6 times in total.17. May 2010. 22:56
Profile WWW
User avatar

Joined: 20. Feb 2010. 15:59
Posts: 2716
Location: Zagreb
Post Re: Pravila ponašanja na forumu
Pravila prošla mali facelifting.

Bitan dodatak:

4.3: Od svakog tko objavljuje da nešto kupuje, prodaje ili mijenja očekuje se da zainteresiranima bude dostupan dok transakcija traje (na temi ili privatnim porukama).

Ostala peglanja:

Izbačena napomena o "internacionalnoj temi" (jer ta tema više ne postoji).
Preciznije objašnjeno što se radi s tekstovima koji krše pravila.
Pojednostavljena objašnjenja o pravilnom citiranju i linkanju fotki.
Izbačeno dopuštenje da se bude off-topic u podforumu "Off topic" (jer taj podforum više ne postoji).
Izmijenjeno razlikovanje grupa članova po boji (jer se u većini grupa boja može mijenjati prema osobnom odabiru).
Preciznije objašnjeno kad se daju upozorenja.
Izbačena redundantna pravila (osim tamo gdje se neko pravilo namjerno želi više puta naglasiti).
Ažuriran popis osoblja foruma.
Poneka jezično-stilska kerefeka.


08. Oct 2011. 16:13
Profile
User avatar

Joined: 20. Feb 2010. 15:59
Posts: 2716
Location: Zagreb
Post Re: Pravila ponašanja na forumu
U odjeljak o trgovanju dodana nova pravila:
-što sve mora sadržavati oglas za prodaju
-promjena ponude mora se evidentirati u originalnom tekstu ponude
-tri konkretne pokude rezultiraju zabranom daljnjeg trgovanja na forumu


25. Jun 2012. 10:01
Profile
Online
Administrator

Joined: 02. Jan 2013. 11:13
Posts: 2450
Post Re: Pravila ponašanja na forumu
UO je dogovorio malu promjenu pravila foruma vezana za linkove u potpisu što je u dijelu 1.) Pravila o registraciji i postavkama profila

Pravilo se mijenja iz:
Quote:
- Dopuštena su do 3 linka u potpisu.

u:
Quote:
- Dopuštena su do 3 linka u potpisu. Dopušteni su linkovi na osobne stranice korisnika, društvene mreže članova (npr. Flickr, Youtube, Instagram, Facebook, My Space), linkovi vezani za Lego hobi (Brickset i slićno). Nisu dopušteni linkovi na internet dućane osim bricklink trgovina korisnika.


Molimo članove da se pridržavaju novog pravila i da prema potrebi ažuriraju svoje potisp na forumu.


12. Sep 2022. 10:53
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.   [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.