It is currently 29. Mar 2024. 06:53



Reply to topic  [ 14 posts ]  Go to page 1, 2  Next
ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu 
Author Message
AFOL
User avatar

Joined: 18. Nov 2008. 08:20
Posts: 3217
Location: Zadar
Post ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu
Poučen nekim trgovanjima i aukcijama na forumu, gdje je ispalo da nije svima jasan princip aukcije, s ciljem da se članovi bolje educiraju o mogućnostima trgovanja na forumu, sastavio sam slijedeći vodič za trgovinu. Također, cilj mi je bio na određeni način zaštiti prodavače od neodgovornih kupaca, ali još više omogućiti članovima kluba povoljnije trgovine. Lijep smo i kompaktan klub, i bez obzira na poštena pravila slobodne trgovine smatram da bi nam svima zajedno trebao biti cilj osigurati što manje cijene od povremenih „gostujućih“ prodavatelja.
Ovaj post se ne bavi kupnjama i prodajama s BL-a, već samo međusobnim trgovanjima članova.


Vrste načina prodavanja: Aukcije, prodaja sa određenom cijenom

Prodaja se unaprijed određenom cijenom: Prodavač odredi cijenu, a kupac koji želi kupiti prihvati cijenu, i trgovina se obavi. Ovdje vrijede isti savjeti o određivanju cijene i obveze kao pri kupovanju na aukciji.

Aukcija: Aukcija je način prodavanja u kojem prodavač prodaje predmet po unaprijed neodređenoj cijeni. Prodavač ponudi najmanju cijenu za koju je spreman prodati predmet, a onda svi sudionici aukcije mogu ponuditi tu ili veću cijenu i na kraju, onaj koji je ponudio najveću cijenu ima pravo kupiti predmet. Dodatno, aukcija može imati vremensko ograničenje ili može biti definiran "korak" aukcije, tj. za koliko najmanje kuna može biti povećana posljednja ponuđena cijena

Početna cijena: Kad prodavač postavi početnu cijenu to znači da svatko tko želi kupiti predmet treba ponuditi toliko novaca. Ako je na primjer početna cijena nekog predmeta 50 kn onda se treba ponuditi 50 kn. Nema smisla nuditi više kuna nego je početna cijena, čak i ako ste spremni platiti više. Ako ponudite 55, 70 ili 100 kn, za nešto čemu je početna cijena 50, samo sebi činite nepotreban trošak.

Tijek aukcije: Jednom kad je netko ponudio početnu cijenu, drugi zainteresirani kupci mogu ponuditi više. Ponovo, nema smisla nuditi više od minimalnog koraka. Ako je trenutna najveća ponuđena cijena nekog predmeta 51 kn, nema potrebe ponuditi 80. Ponudite 52, pa ako je netko spreman dati više opet će te imati priliku povisiti svoju ponudu.
Ponekad, možete ponuditi više da bi na neki način obeshrabrili ostale kupce; ali treba misliti na to da možda drugi nisu ni mislili dati više od 60 kn, a vi ste odmah ponudili 80 i tako nepotrebno platili previše. Budite štedljivi s vlastitim novcima.

Vrijednost kupljenog: Uvijek imajte na umu kolika je doista vrijednost onoga što kupujete. Nema potrebe plaćati nešto skupo, ako se to isto može jeftinije kupiti na drugom mjestu. Također, nema smisla kupovati neki set zbog kockica iz njega koje vam trebaju, ako se te iste kockice mogu kupiti jeftinije na drugom mjestu. Također, neki članovi foruma nude usluge pronalaženja i kupovine kockica po želji, i uvijek možete usporediti koji bi vas način došao jeftinije.

Poštarina: Prilikom davanja ponude za kupnju, kupac ne nudi novac za poštarinu! Poštarina je uvijek izdvojena iz cijene predmeta, i nije tema aukcije. Jednom kad se trgovina realizira, kupac je obavezan platiti i cijenu poštarine za slanje kupljenog predmeta, osim ako se predmet može preuzeti osobno, ili ako prodavač plaća cijenu poštarine.

Vrsta aukcije: Aukcije mogu biti javne, kad svi svoje ponude pišu u postovima, ili tajne, kad svoje ponude šalju putem privatnih poruka (PM). Ovim putem preporučam da sve aukcije budu javne, i da potičete javne aukcije. Primaran razlog je zaštita kupca. Kad se dogovarate preko privatnih poruka, prodavač vas može poticati na veću cijenu govoreći da je netko ponudio više, iako to ne mora biti istina. U tom slučaju ni nije riječ o aukciji, već o internom trgovanju sa prodavačem. Javna aukcija je najpovoljniji mehanizam kupnje za kupca, u smislu zaštite od prodavača, i treba ga poticati. Tajnom aukcijom idete na ruku prodavaču jer može manipulirati cijenom. Čak i kad "gost" prodavač dođe na forum, možete ga navesti na javnu aukciju tako da svoje ponude pišete javno u postovima, pa preporučam i to. U javnoj aukciji protivnik vam nije prodavač, već ostali zainteresirani na forumu, ali dovoljno komuniciramo, da se lijepo možemo i međusobnim PM porukama dogovoriti o najispaltivijom cijeni, i najzaslužnijem kupcu. Jer kao što je pravo prodavača da proda za što veću cijenu, tako je i pravo nas da kupimo za što manju cijenu.
Da, ovo na kraju jest poziv na borbu protiv slobodnog tržišta i da međusobnim dogovorom rušimo cijene prodavačima, posebno "gostima" koji su tu samo u svrhu prodaje.
Ovo je sve moje osobno mišljenje, a ne mišljenje Kluba. Također, moguće je i da u svojoj viziji griješim, ali eto bar imam viziju. A vizija mi je da svi članovi kluba nabave što više povoljnih kockica.

Obveze za kupce: Ako kupac ponudi neku cijenu, time se obvezuje da je spreman platiti tu cijenu za taj predmet, zajedno sa nadodanom poštarinom, ako se predmet šalje u drugi grad. Ne smije se sudjelovati u aukciji ako se ne misli platiti, niti se smije odustati od jednom ponuđenog iznosa. Ukoliko se takvo što dogodi, prodavač se upućuje da prijavi ovu situaciju moderatorima foruma, da bi mogli opomenuti kupca i prenijeti informaciju o neodgovornom kupcu. Forum kockice.org ne preuzima nikakvu odgovornost za trgovanja ostvarena među članovima foruma i može služiti samo kao mjesto za objavu informacija.

Obveze za prodavače: Prodavač je dužan kvalitetno opisati predmet koji prodaje, i ako je moguće popratiti opis fotografijom da bi se vidjela kvaliteta predmeta. Ako su kockice izgrebane, i dijelovi nedostaju to se mora jasno napisati. Također, prodavač treba istaknuti svoju lokaciju, tj napisati može li se predmet preuzeti osobno, ili ga treba slati poštom. U slučaju slanja, dobro je da prodavač istakne veličinu i težinu (bar otprilike) predmeta da bi se mogla otprilike predvidjeti trošak poštarine.

Važno: Sve nepravilnosti, ili situacije koje vam se ne čine poštenim treba napisati i prijaviti na forumu. Forum kockice.org ne preuzima nikakvu odgovornost za trgovanja ostvarena na forumu, ali može informirati o uspješno ili neuspješno obavljenim transakcijama, da bi time pomogao pri budućim trgovanjima.

BL i visina cijene: BL je istovremeno i dobra i loša stvar za trgovanje na forumu. S jedne strane nam omogućuje da vidimo kolika je stvarna vrijednost nekog seta i predmeta, a s druge strane omogućuje prodavačima da vide za koliko novaca to drugi kupuju. Iz osobnog iskustva znam da je moguće povoljno kupiti neke setove i kockice samo dok prodavač ne sazna za BL (namjerno mu ne pišem puno ime ;) ), a onog trena kad sazna, ne samo da će set pokušati prodati po cijeni s BL-a, već po toj istoj cijeni uvećanoj za poštarinu i carinu, jer je to kao stvarni trošak koji bi mi morali platiti da bi taj set nabavili drugdje. Iako je ovo normalna posljedica slobodne trgovine, predlažem članovima da ne prihvaćaju ove uvjete. Jer ako BL kaže da se neki set može kupiti za 10$ (i to gledamo uvijek najmanju cijenu, nema smisla kupovati nešto po srednjoj cijeni!!), to znači da taj set vrijedi 10$, a ne 10+5+3=20$.
Znajte da ste na kraju vi kupci ti koji određujete koliko nešto doista vrijedi. A stvar vrijedi onoliko koliko ste spremni platiti za nju.
I moj posljednji savjet: cjenkajte se. Kad „gost“ prodavač, koji je svratio ovdje samo da nam proda svoje stare kockice traži neke novce za te kockice, sjetite se da smo mi na ovom forumu glavni kupci LEGO kockica u državi. I ako ne proda nama, teško će prodati nekom drugom. Zato iskoristite tu situaciju i pokušajte dogovoriti što bolju cijenu.

Eto, uz nekoliko savjeta i pravila trgovanja ubacio sam i neke svoje ideje; možda sam to ipak trebao odvojiti u dva različita posta; jedan za pravilima, a drugi sa pozivom za organiziranjem povoljne kupovine, ali dobro...

Onda? Mrzite li me ili mislite da ovo ima smisla? (Čim je o novcu riječ znam da ću se opeći na obe strane, tako uvijek biva.)

_________________
Image
storyatures.com


17. Aug 2009. 11:55
Profile WWW
Mlađi forumaš
User avatar

Joined: 21. Nov 2008. 15:47
Posts: 344
Location: Makarska,Croatia
Post Re: ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu
jako dobar vodič

_________________
Star Trek Fan


17. Aug 2009. 12:18
Profile
AFOL
User avatar

Joined: 25. Mar 2009. 10:57
Posts: 1073
Location: Varaždin
Post Re: ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu
ž, čestitam na trudu i podržavam sve što si rekao, jer je i moj osobni stav takav.

Članovi foruma, nemojte nuditi gostima prodavačima velike cijene da bi pretekli nas ostale članove, ipak smo mi ovdje zajednica, a oni su autsajderi, i razmišljajte prvo ovdje, to je kao učenik koji se ulizuje profesoru, i zezne ekipu iz razreda :LEGO01:

_ž_ wrote:
Ovim putem preporučam da sve aukcije budu javne, i da potičete javne aukcije. Primaran razlog je zaštita kupca. Kad se dogovarate preko privatnih poruka, prodavač vas može poticati na veću cijenu govoreći da je netko ponudio više, iako to ne mora biti istina.


S ovim se u potpunosti slažem, i čak mislim da nešto poput "tajne aukcije" uopće ne postoji. Nemojte se dogovarati u tajno, jer kako kaže ž, prodavač vam može dati lažnu informaciju o stanju ponude. Nemojte biti lakovjerni pa nuditi ogromne cijene, koristite BL za provjeru ili pitajte članove kojima vjerujete, prodavač može biti bilo tko, a u najviše slučajeva mu je cilj samo prodati po većoj cijeni (što nije zločin). Sad bi tako spomenuo jednu situaciju s prevelikom cijenom, ali neću prozivati ovdje.

_________________
Last.fm
Brickset
MOCpages


17. Aug 2009. 12:27
Profile
AFOL
User avatar

Joined: 20. Feb 2009. 21:12
Posts: 1630
Post Re: ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu
Odličan vodič.
Hvala _ž_.


17. Aug 2009. 14:44
Profile WWW
AFOL
User avatar

Joined: 13. Apr 2009. 11:07
Posts: 2117
Location: Zagreb, Hrvatska.
Post Re: ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu
Super je!

_________________
Dark ages.


17. Aug 2009. 18:20
Profile
Počasni član kluba
User avatar

Joined: 16. Nov 2008. 22:19
Posts: 3080
Location: Zagreb, Croatia
Post Re: ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu
Bravo Z! Ovo postaje sticky.

_________________
[size=85]http://www.mocpages.com/home.php/10605
http://www.flickr.com/photos/matijagrguric/

Live LEGO


21. Aug 2009. 10:34
Profile WWW
AFOL
User avatar

Joined: 21. Nov 2008. 01:18
Posts: 1175
Location: Zagreb
Post Re: ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu
Čestitam , pohvala i pusa za trud! :LEGO05:

_________________
http://www.mocpages.com/home.php/16805


28. Aug 2009. 01:28
Profile WWW
AFOL

Joined: 27. Aug 2009. 14:53
Posts: 77
Location: Zagreb
Post Re: ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu
bravo ž svaka čast na trudu :LEGO03:


10. Jan 2010. 19:45
Profile
AFOL
User avatar

Joined: 28. Nov 2009. 20:09
Posts: 465
Location: Varaždin
Post Re: ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu
preety cool _Ž_ :LEGO03: , svaka čast na trudu :LEGO05:


12. Jan 2010. 17:50
Profile
AFOL

Joined: 24. Feb 2010. 16:29
Posts: 29
Post Re: ž'ov osobni vodič za trgovanje na forumu
Dobar vodic, medutim predlozio bih mozda koristenje aukcije.hr posto kod nas nema ebaya.

Ne reklamiram ih ali ih koristim i nude kompletan mehanizam za pravilno i fer izvrsavanje aukcija. Jasno uzimaju neku minimalnu proviziju ali to je razumljivo.
Smatram da je takva vrsta kupovine preko foruma izrazito teska i neprakticna jer ne mozes pretrazivati, komunikacija sa prodavacem nije nuzno transparentna (ako ide putem pm-a) i nema nikakve zastite kupca.

Inace sam kupujem dosta lego-a preko ebaya koji je tu nenadmasiv ali posto paypal ne funkcionira za primanje novaca na ebayu ne prodajem. Pokusati cu staviti neke aukcije na hr za kocikice koje su mi viska.

Pozdrav svima!

_________________
http://www.brickset.com/search/?ownedBy=MrEl


24. Feb 2010. 16:43
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 14 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.