It is currently 29. Mar 2024. 11:03



Reply to topic  [ 9 posts ] 
21329 • Fender Stratocaster 
Author Message
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 05. Aug 2014. 23:41
Posts: 548
Location: Zagreb
Post 21329 • Fender Stratocaster
Image

Petak navečer! Nakon radnog tjedna, pravi je trenutak počastiti se nekom glazbenom poslasticom. Svaka čast MP3-cama, ali ja sam još uvijek onaj dinosaurus na čijim policama knjigama društvo pravi nevelika ali pomno izabrana vojska glazbenih CD-ova. Zašto? Zato!

Letimično prolazim kroz natpise. Howlin' Wolf, Stephen Stills, Muddy Waters, Buddy Guy... Blues s okusom rocka. Ili možda radije rock s okusom bluesa? Tu su dobro znani klasici - Hendrix, Cream, pa psihodelični The Taste. Ili možda Mountain, ili Led Zep? Ipak se vraćam na blues stranu, gdje večeras u finalnom dvoboju Al Kooperov Kooper Session za dlaku pobjeđuje Claptonov From the Cradle.

Slušajući stare majstore, po rukama vrtim album i proučavam njegovu malu "knjižicu". Knjižice su, naročito njihove fotografije, katkad nepravedno zapostavljen element albuma. U Kooperovom slučaju, očito spontane, "u letu" okinute fotografije iz studija sjajno dočaravaju duh tog vremena (radi se o 1968.). Ekipa se sjajno zabavljala ali je, bogme, itekako znala i svirati. I, neka se spomene i to: ovaj izvrstan album snimljen je kroz jedan vikend.

Zanimljivo je baciti pogled i na opremu tih starih majstora, od kojih neki i dan-danas žare i pale bez znakova kočenja. Nema je mnogo, ali su sve redom neosporne legende. Shureov mikrofon (i danas u prodaji pod imenom SM58), Ludwig bubnjevi, razne Gibson gitare, Hammond električne orgulje, Selmer saksofon. I naravno... Strat.

Punim imenom Fender Stratocaster! Posrijedi je vjerojatno najraširenija i najprepoznatljivija gitara svih vremena, naročito ako se u obzir uzmu njeni službeni i neslužbeni klonovi. Pa i ja, kojem je doduše gitara tek sekundardni instrument, imam upravo jedan od bezbrojnih klonova Strata, i vjerno me služi već preko dvadeset godina u izluđivanju ukućana.

Uglavnom, Strat se pojavio početkom 1950-ih, i otada su ga mnogi poznati gitaristi jednostavno implantirali u svoj imidž. Pa i prethodno spomenuti Eric Clapton i Jimi Hendrix su sjajni primjeri gitarista kod kojih vam je čudno u ruci vidjeti išta drugo nego Strat. I to u Hendrixovom slučaju, naopako: kao praktičan ljevoruk čovjek, on je svoju gitaru jednostavno okrenuo na stranu koja mu je bolje odgovarala.

Nije Strat dobio svoju reputaciju samo zahvaljujući zvučnim imenima koja su ga svirala, već je pri lansiranju bio interesantan u tehničkom smislu: tri pickupa s preklopnikom i pojedinačnim potenciometrima bili su nešto interesantno i novo. I povrh toga, Strat je bio među prvim ergonomičnim gitarama. Umjesto ravnih, oštrih rubova i pola tone mase, Strat je lagan i zakrivljen tamo gdje to treba biti kako bi se mogao satima svirati bez napora. Tko misli da to nije bitno, nikad nije zaozbiljno svirao.

Kraće rečeno, Strat je po skoro svim svojim značajkama izvrsno "pogođen". To je i glavni razlog zašto se proizvodi i dobro prodaje i danas u praktički neizmjenjenoj formi. Postoji čitavo more varijanti i specijalnih izvedbi, ali klasični Stratocaster je i dalje tu, vrlo aktualan.

Ne treba nas čuditi, stoga, što je i LEGO odlučio odati počast ovoj legendarnoj gitari ― i to kroz set 21329 čiji mi se primjerak susretljivošću udruženih božanstava glazbe i kockica pojavio na radnom stolu. Aaa-leluja!

Prije nego zaronimo u esenciju Legocastera, mali disclaimer. Nikad nisam pisao, i nikad ni neću, onaj zastrašujući format recenzija u kojima možete naći rečenice poput "u kutiji je šest prozirnih vrećica debljine 85 mikrona, numerirane crnim Arial slovima od koraka 1 do 3 (po dvije svaka), s nazubljenim rubom kako bi se lakše otvorile rukom, i standardne krckavo-semiplastične teksture". Ako vas interesira KGB-ova forenzička analiza i industrijska specifikacija seta, tome služe drugi izvori. Mene zanima dojam koji set ostavlja kolegama slagačicama i slagačima.

* * *

Krenimo od onog što ćete sigurno prvo imati u rukama: kutiju. Standardno solidna LEGO izvedba, ali na prvi pogled može izazvati sitnu nedoumicu ― je li u kutiji crna ili crvena gitara? Na njoj su, naime, prikazane obje. Ne bi me čudilo da neki kupci u dućanu razgledavaju kutiju sa svih strana, i traže oznaku koja je od dvije varijante unutra. Odgovor je ipak bolji od toga: obje! Set sadrži dijelove za obje boje korpusa gitare, i na slagaču je izbor koju odabrati. (Obje su podjednako ikonične, nema ni pravog ni krivog izbora.)

Ako imate dojam da vam je koncept LEGO Strata već odnekud poznat, možda se i ne varate: on se pojavio još 2020. kad ga je slovački graditelj Tomáš Letenay sagradio za tadašnji natječaj. Njegova izvedba famozne gitare i pojačala je LEGO-u zapela za oko kao mogući proizvod, pa onda po staroj poslovici: gdje ima volje nađe se i načina, je Strat osvanuo kao službeni set. Nota bene, ovo nije nekakav "tajni podatak" koji sam uspio saznati nevjerojatnim podvigom istraživačkog novinarstva, već je Tomáš jasno naveden na početku knjižice kao autor originalnog koncepta. Pošteno, nema što. Set je, naravno, razvijen u suradnji s Fenderom, koji inače ove godine slavi 75-godišnjicu (ali tričetvrt stoljeća je, očito, daleko manji i nebitniji događaj nego to što mu je glavni proizvod izašao kao LEGO set!).

Uglavnom, nakon što okrenete kutiju naopako i prosipate joj sadržaj po stolu, možda vas čeka sitno iznenađenje u smislu količine vrećica. Ima ih dvanaest ― što je brojka koju bi prije očekivali od nekakvog Technic ultra-mega-hiper-flegšip-spešl-ekstra superautomobila, nego seta koji bi se mogao klasificirati pod "srednju veličinu". No vrećice Strata sadrže osjetno manje dijelova nego što smo inače navikli, što implicira barem tri stvari: prvo, lako će ga složiti i neiskusni i neorganizirani; drugo, nikad vam odjednom na stolu neće biti mnogo dijelova pa sve možete složiti i na vrlo maloj površini; i treće, poslije slaganja očekujte do koljena u odbačenim vrećicama.

No, konačno dolazimo do onog najbitnijeg, barem meni, samog modela i njegovog slaganja. Set je podijeljen na četiri glavne "komponente": gitaru, njen stalak, pojačalo i njegovu pedalu. Krenut ćemo (kako iznenađujuće!) sa Stratom.

* * *

Dakle, netko s enciklopedijom raznoraznih tehnika gradnje u glavi bi se možda izjasnio drukčije, ali meni osobno je ovaj Strat među zabavnijim stvarima koje sam ikad slagao. S obzirom da se korpusi (tijela) električnih gitara s dva roga međusobno ne razlikuju opet toliko nevjerojatno, ovdje je bilo bitno slijediti sve te fine kuteve i zaobljenja karakteristična upravo za Strat. Stoga, s izuzetkom vrata gitare koji je relativno standardan, posvuda možete naći razne trikove i finese SNOT gradnje kako bi se rekonstruirale upravo prepoznatljive Stratove krivulje ― kako korpusa, tako i glave ("ruže") gitare. Velik broj takvih lukavstava nagužvanih u mali prostor me pomalo podsjetio na set 10248, Ferrari F40, čija je karoserija također kolekcija raznih naprednih tehnika upravo s ciljem rekonstrukcije nekih karakterističnih krivulja i detalja.

Među njima mi je posebno zabavan bio sistem montaže žica (koje su u biti standardna, sivosrebrna LEGO užad). Zadatak je rasporediti šest žica unutar širine dva studa, paralelno i s podjednakim razmacima među sobom. Set ovaj problem rješava kombinacijom precizno smještene zupčaste letve i navijača žica na glavi gitare pod kutem. Da, jednom kad to složite, rješenje djeluje očito i logično, ali me strah i pomisliti koliko bi inače trebalo meni samom doći do njega.

Da stvar bude još malo zabavnija, jednom kad postavite žice, potrebno ih je napeti okretanjem njihove pločice na navijaču, slično kao i kod pravih gitara. Ako ste ikad montirali nove žice na pravu gitaru, ovdje ćete sigurno imati veseli trenutak "ha! Ovo mi je poznato".

Unatoč ovim atipičnim trikovima, Strat zapravo nije posebno kompliciran za slaganje. Na nekoliko mjesta potrebno je pažljivo proučiti kako se točno dijelovi spajaju, ali i dalje ništa kompliciranije od uobičajenog. Jedini izuzetak se tiče netom spomenutih žica: u jednom od koraka potrebno je s njih skinuti okruglu pločicu, ali tako da nosač žice ispod nje ostane pričvršćen, što nije nimalo trivijalno. Ja donekle "varam" jer mi je problem dobro poznat otprije i znam kako točno pritisnuti separator da postignem što sam naumio, ali si lako mogu zamisliti nekoga neupućenog (tj. tko je set kupio više jer je fan gitara, nego LEGO-a) kako si lomi prste i strpljenje na tom, pomalo filigranskom koraku.

Konačni rezultat je ipak razmjerno čvrst. Neću tvrditi da bi preživio pad sa stola, ali isto tako, može se normalno uhvatiti za korpus ili vrat bez problema. Što se izgleda tiče, mislim da bi se bilo tko s makar elementarnim znanjem o gitarama složio kako je već na prvi pogled vrlo jasno o kojoj se gitari radi, što je moje nezavisno masovno istraživanje s uzorkom od jedne osobe i potvrdilo. (I to jednoglasno.) A za one koji nisu sigurni, gitara ima i svoj branding na nekoliko mjesta: markantan Fenderov logo na glavi, kao i pločicu sa stražnje strane.

Na temi izgleda, treba reći i da je ovaj Strat ponešto uglat, tj. nema zaobljene bokove. Ne tvrdim da ih je apsolutno trebao imati jer vrlo sumnjam da bi to u ovom mjerilu uopće bilo moguće bez uvođenja hrpe posebnih dijelova. Isto tako, vrat sa stražnje strane nije zaobljen, već je četvrtast. Ne radi se o naročitom problemu jer možemo pretpostaviti da će ga 90% ljudi ionako gledati sprijeda (naročito ako će biti korišten za pokaz, na regalu), odakle mu konture izgledaju vjerno.

Ukupnom dojmu pomažu i neki posebni dijelovi: printane pločice koje predstavljaju pickupe (s jednim lagano nagnutim, kao kod originala!), nekoliko pločica s pravilno razmaknutim pragovima i oznakama na vratu, i povrh svega, poseban remen s logotipom. Iako je, naravno, remen savitljiv, iskreno bih bio malo sretniji da je izrađen od nekog mekšeg materijala: ovako ima tendenciju "lebdjeti", što pravi remen teško da bi uspio bez da ga je netko obdario moćima levitacije.

I jedna vrlo osobna crtica: iako u trenu pisanja ovog teksta još nisam istražio imam li potrebne dijelove (i postoje li uopće), možda napravim varijantu crvenog Strata s crnim štitnikom (pickguardom), za kakvom je svojevremeno rado posezao Mark Knopfler.

* * *

I dokle nitko neće Stratu osporiti njegov status zvijezde ovog seta, nipošto ne bih želio zanemariti pojačalo koje mu u ovom setu pravi društvo. Radi se o modelu Princeton Reverb, naravno također Fenderovom. Originalni Princeton je nešto stariji od Strata, a njegova Reverb varijanta (koja nudi zvučni odjek) pak nešto mlađa, u smislu da je na tržište došla "tek" 1964. godine.

Pojačala nisu toliko famozna ni raširena u popularnoj kulturi koliko gitare, pa ako se ne bavite time, jednostavno mi vjerujte na riječ da je ovo jedan od klasika među gitarskim pojačalima, i dostojan kompanjon Stratu. Za razliku od Strata, danas se više ne proizvodi u točno toj izvedbi, ali ima dostojne "duhovne nasljednike" i reizdanja za one koji žele baš taj klasični zvuk perioda šezdesetih i dijela sedamdesetih. Što ne znači da je staromodan: npr. slušate li dan-danas Norah Jones, vrlo vjerojatno u pozadini čujete upravo Princeton.

Ovo većine klasičnih pojačala se u današnja vremena vrti metež nejasnoće. Ističe se kako su u to doba bila građena ručno, i to od tih-i-tih, a ne onih-i-onih materijala i elemenata, i radi toga proizvodila specifičan prepoznatljiv zvuk, a koji je današnjom masovnom konfekcijskom proizvodnjom teže postići. Uglavnom, lako bi se stvorio dojam da su tadašnja pojačala svojevrsna remek-djela i vrhunci akustičkog inženjeringa, za kojim današnja industrija još nije u potpunosti uhvatila korak.

Taj bi dojam, ipak, bio pogrešan. Pojačala su se i tada morala povijati zakonima tržišta, ponude i potražnje, i to naročito u vremena kad je relativna kupovna moć populacije bila relativno niska. Razlog zašto su se neke stvari radile na način koji su se radile bio je upravo zato što nije bilo druge mogućnosti, ili je bila preskupa, ili pak organizacijski prekomplicirana. Proizvođači pojačala su se "snalazili" s kadrom i resursima koje su imali, i oni najuspješniji su usprkos tim ograničenjima uspjeli stvoriti nešto što se gitaristima (i publici) sviđalo, i što su si mogli barem nekako priuštiti. Klasična pojačala su nastala baš tako, od strane entuzijastičnih improvizatora u garažama koji su pametno kombinirali znanje, iskustvo i malo tržišne realnosti. Možda to nije toliko romantično koliko scena starog, bradatog majstora koji polako polira drvenu ploču kućišta pojačala sve dok nije baš apsolutno savršena, nakon čega ide na sljedeću ― ali je barem istinito. No prije nego primim nagradu za najveću digresiju Sunčevog sustava, usredotočimo se na LEGO izvedbu Princetona.

Ovdje je konstrukcija nešto jednostavnija i očitija utoliko što je pojačalo, manje ili više, kutija. Kutija s nekim finesama, ali ipak i dalje kutija. U skladu s time, i tehnike gradnje su ovdje malo konvencionalnije, ali ni u snu ne bih rekao da je sve očito i trivijalno. Naprotiv, montaža ruba zvučnika na prednju ploču, fino nagnuta prednja ploča s kontrolama i korištenje Technic elemenata u ulozi priključaka za kabel su primjeri slagačkih trikova koji su dobro osmišljeni i izvedeni.

No zapravo su detalji ono što ovdje privlači glavnu pozornost. Nažalost, oni neće doći do naročitog izražaja ako pojačalo kanite samo uvijek pokazivati sprijeda, ali će vas makar veseliti kao slagača što znate da su tamo. Ispod gornjeg poklopca, koji se lako može uvijek skinuti, nalazi se mala šuma pločica i dijelova koji predstavljaju elektriku. (I s kojom ćete se fino pomučiti ukoliko je želite složiti baš maksimalno precizno.) Mene osobno više veseli umjetni odjek (reverb), čije se kućište i "opruga" mogu vidjeti kroz prozorčić ukoliko skinete donji dio leđa pojačala. Opet, možda će to malo tko to primijetiti, ali lijepo je što autori nisu umjesto toga samo lijeno zviznuli jednu 8x2 kockicu, i salutirali si laktovima kao u "A je to!".

Ovdje se za branding brinu naljepnice, ali ih nije posebno teško zalijepiti. Ionako je Fenderov logo na pojačalu montiran ukoso, pa se sitne nepreciznosti neće ni primijetiti.

Dodatan dio pojačala je njegova pedala, s dva distinktivna prekidača. Radi se o relativno jednostavnoj konstrukciji, ali nezaobilaznoj ako želimo Princeton u punom sjaju. Pedala je s pojačalom povezana kabelom, kojeg u LEGO izvedbi predstavlja Technic pneumatsko crijevo. U toj ulozi izgleda prilično uvjerljivo, na to prigovora nemam, ali imam problem sličan onome s remenom: s obzirom da je crijevo ipak malo kruće, a pedala mala i lagana, zapravo ju je teško negdje lijepo postaviti bez da je crijevo povuče i bacaka okolo, i pritom opet levitira. (Inače je i Strat povezan s pojačalom još jednim takvim crijevom, ali s obzirom na njihovu veću masu, to ne predstavlja problem.)

* * *

S omiljenim citatom teleshopping reklama, "ali ne, ni to nije sve!", idemo dalje. Ovaj set sadrži i stalak za gitaru, i to od raznih njegovih mogućih formi, upravo onaj klasičan, podni. Njegova crna boja je pametno izabrana, jer bi vjerojatno bilo koja druga previše odvlačila pažnju od gitare i pojačala. I on donosi neke spretne konstrukcijske ideje te je, uz rasklopivi poklopac pojačala, zapravo jedina komponenta koja nudi nekakvu interaktivnost: baš kao i pravi stalci, i ovaj se može sklopiti. Jasno, dimenzioniran je upravo za Strat i dobro ga drži ― od jednog stalka i ne treba očekivati više.

Naposljetku, neki zgodni bonusi setu. Iako ima hvalevrijednih izuzetaka, Strat se u principu svira trzalicom. I tako ćete u setu pronaći i njih, u nekoliko živih boja. Nema tu nikakvog slaganja ― radi se samo o standardnim četvrtinama kružnih pločica, ali je zgodno što se i na to mislilo. Drugi bonus je naljepnica Fenderovog loga sastavljenog od kockica. Inače su razne firme prilično osjetljive kad se radi o interpretacijama i reinterpretacijama njihovog loga, tako da me čak pomalo i ugodno iznenađuje da je Fender na ovo pristao.

Što se knjižice tiče, ona je prilično standardno dobra za ovaj tip seta: malo uvoda o gitari, potom o autoru koncepta, pa o autorima seta, i zatim uobičajeni koraci slaganja koji su prilično jasni i točni. (Naletio sam na samo jednu grešku, koja je k tome praktički beznačajna.)

* * *

Prošavši kroz glavne komponente seta, spremni smo se vratiti natrag u krupni plan i razmotriti nekoliko aspekata koji ga se tiču u cjelini.

Prvo pitanje, kome bi ovaj set uopće bio namijenjen, je već donekle odgovoreno. Dovoljno se jednostavno slaže da bi mogao biti zanimljiv i onima koji su primarno ljubitelji gitara, a ne nužno strastveni LEGO slagači. Mogu si lako zamisliti da će ga ovog Božića pod borom naći mnogi gitaristi.

No ima on svoje adute i za nas, primarno ljubitelje LEGO-a. S obzirom na specifične konture Stratovog korpusa, ovaj set ima veći udio oblih i zakrivljenih kockica od prosjeka, i to u dvije često korištene boje. U toj ulozi bi mogao biti zanimljiv kao izvor materijala za projekte koji upravo to traže. Također je tu i obilje sitnih pločica u raznim bojama, uključivo mnogo dobrodošlih "rezervi", kao i masa 2x1 rešetkica s prednje ploče pojačala. I separator funky tirkizne boje!

Ipak, realno govoreći, ovo je više set za poklon i pokaz, i neke specijalne dijelove, a manje za igranje i interakciju. Detaljan je, može biti diskretan ili živahan (ovisno koju boju izaberete), i na regalu će zasigurno privući pogled gostiju. Ništa vas neće spriječiti niti da imate sagrađena oba korpusa, te ih periodički mijenjate: zamjena nije baš trenutna, ali uz malo konzultacija uputstava ne bi pak ni vam trebala uzeti više od nekoliko minuta.

Ono što mi i dalje muti um je oznaka seta da je za uzraste od 18 naviše. Daa, daa, znam da je ovo dio takve marketinške strategije koja cilja na starije generacije, i da će uopće sama gitara biti prepoznatljivija među tim uzrastom. No ja i dalje, kad na bilo čemu vidim oznaku "18+", strepim da bi iz toga moglo ispasti sve i svašta, ali ne model gitare. Dragi roditelji, nećete pokvariti svojeg 17-godišnjaka ni 17-godišnjakinju time što im ovo poklonite, niti ćete morati voditi neugodne razgovore ako ih potajno noću zateknete kako slažu ovaj set, kojemu još svojim godinama nisu dorasli.

Listopada Gospodnjeg 2021. godine, kad ovaj tekst nastaje, ovaj se set službeno u Americi prodaje po cijeni od 99 američkih dolara, što je po direktnoj konverziji 640 kuna. I to je sasvim korektna cijena za nešto s 1074 kockice (iako većinom sitne). No na našim cjenicima ćete danas naći iznos od 849 kuna, što je već mrvicu manje korektno ako samo znamo koliko košta s druge strane atlantskog nam jezerca.

Interesantno, tih 849 kuna je već za dlaku više nego što košta najjeftiniji pravi klon Strata. (Ako link više nije živ u trenu kad ovo čitate, on je vodio na pravu pravcatu kopiju Strata za 841 kunu na popustu, istina ― među najjeftinijima, ali legitiman. A u inozemstvu su i jeftiniji.) Da je barem tako i sa spomenutim Ferrarijem F40! Regularni punokrvni Stratovi su ipak, naravno, nešto skuplji, i variraju od nekakvog donjeg prosjeka do potpunih ludosti. Ne tvrdim, naravno, da su ovo uopće usporedivi proizvodi da bi morali birati između LEGO Strata i klona Strata, nego samo pokušavam dodati malo konteksta van LEGO svemira.

Ovaj set ima još jednu "kreativno-graditeljsku" ulogu, koju je možda isprve lako previdjeti: on daje relativno dobru osnovu gitare (s vratom i lukavim sistemom napinjanja žica) oko koje gradi korpus. Tko voli uzeti određeni set ili koncept i preraditi ga u potpunosti prema svojim kreativnim željama, ovo je dobar početak. Već se oprezno veselim raznoraznim šašavim izmišljenim gitarama koje će se pojavljivati po forumima, a koji će kao osnovu koristiti jezgru ovog seta. Pitanje dana dokle zajednica u sličnom stilu ne napravi i druge ikonične gitare: Telecaster, SG, Les Paul... a možda i basove, iako će morati malo "varati" s dodatnim pločicama s pragovima na vratu, s obzirom da oni u pravilu imaju duži vrat.

Kako sažeti sve te dojmove i mišljenja? Općenito mišljenje o njemu mi je pozitivno, iako ne bih ni pokušavao osporiti da sam ― kao muzičar ― uvijek u riziku biti malo tendeciozan. Ali mogu barem reći da je ovaj Strat bolji u ulozi poklona gitaristu, izložbenog primjerka ili izvora oblih specijalnih kockica, nego u ulozi igračke. To, uostalom, govori i tema kojoj set pripada. Meni sad osobno ostaje i želja da jednom isto tako na red dođu Ludwig, ili možda Slingerland bubnjevi...

No, dosta sanjarenja. U međuvremenu je Al Kooper odsvirao svoje. Mislim da je sad vrijeme za Chicago Transit Authority.

* * *

Dvanaest vrećica! Festival plastike.
Image

Separator i naljepnica kao dobrodošli bonusi!
Image

Detaljna rekonstrukcija, čak i tamo gdje se (obično) ne vidi.
Image

Image

Image

Image

Image

Još jedan detalj koji se na regalu obično neće vidjeti, ali je lijepo znati da postoji.
Image

Ne, nije šeprtljavost, već je i kod originala Fenderov logo nagnut.
Image

Image

Crni korpus. Zvuči kao vojna jedinica, ali nije.
Image

Image

Stalak u rasklopljenom položaju: primijetite gume na bitnim mjestima kako se Strat ne bi sklizao.
Image

Nećete vjerovati: ovo je sklopljena verzija stalka.
Image

Hrpa "dodatne opreme", uključivo raznobojne trzalice.
Image

Image

Image

Image

Image

Lukavstvo potrebno kako bi se toliko žica nagužvalo paralelno na uzak prostor.
Image

Hmmm. Imam nekakav dojam da bi mi ovaj čovjek mogao odnekud biti poznat. Samo, nikako da se sjetim odakle...
Image

Ovo je što dobite kad nadobudni fotografi poput mene idu smišljati glavnu fotografiju, pa kombiniraju odsjaje i višestruke sjene i slične drangulije.
Image

Detaljno (koliko to LEGO dozvoljava), nema prigovora.
Image

Image


22. Oct 2021. 18:28
Profile WWW
User avatar

Joined: 06. Mar 2011. 01:11
Posts: 6904
Post Re: 21329 • Fender Stratocaster
hvala na ulozenom trudu :klanjanje:

_________________
Image
KOCKICE NA FACEBOOKu!
"Information is not knowledge... Music is the best"
http://brickset.com/sets/ownedby-Deni


22. Oct 2021. 18:48
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 21. Nov 2009. 18:51
Posts: 4909
Post Re: 21329 • Fender Stratocaster
Odlična recenzija, čim sam vidio ćelavu glavu znao sam da je Marin :LEGO16:

_________________
Flickr


22. Oct 2021. 19:26
Profile
Upravni odbor
User avatar

Joined: 12. Nov 2012. 11:28
Posts: 4183
Post Re: 21329 • Fender Stratocaster
Opa ima se šta pročitati ;) samo naprijed sa recenzijama.
Super !

_________________
http://www.brickset.com/search/?ownedBy=Romanos

https://www.flickr.com/photos/140395575 ... 894427605/


22. Oct 2021. 23:47
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 09. Mar 2014. 08:52
Posts: 2139
Location: Zagreb
Post Re: 21329 • Fender Stratocaster
Hvala na super recenziji! Slike su odlične! :)

_________________
Pratite Klub Kockice na Facebooku i Instagramu! :D


23. Oct 2021. 07:13
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 01. Oct 2012. 17:01
Posts: 1117
Location: Zagreb/Vinkovci
Post Re: 21329 • Fender Stratocaster
Najbolje recenzije u svemiru.

_________________
http://www.brickset.com/search/?ownedBy=sule


25. Oct 2021. 15:43
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 19. Feb 2009. 14:10
Posts: 4808
Post Re: 21329 • Fender Stratocaster
Odlična recenzija. Ne znam da li je ovo baš set za mene ali super. Međutim, Marin je u knjižici? Najs! Fakat se snašao tamo :LEGO04:

_________________
moji setovi ako ikoga zanima: http://www.brickset.com/search/?ownedBy=Veeborg


19. Nov 2021. 00:40
Profile
User avatar

Joined: 20. Feb 2010. 15:59
Posts: 2716
Location: Zagreb
Post Re: 21329 • Fender Stratocaster
Wow!

Malo kasno palim, ali... wow!!! Odlična recenzija!

Užitak je bio čitati i spoznavati paralelni tok svijesti fenderista i legista!

Ampak...

Neptun wrote:
dinosaurus na čijim policama knjigama društvo pravi nevelika ali pomno izabrana vojska glazbenih CD-ova
Ccc... a vinil? Nula bodova?


19. Nov 2021. 20:27
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 03. Jun 2013. 20:20
Posts: 1898
Post Re: 21329 • Fender Stratocaster
Dakle.. al ono .. dakle.. Bilješke sam maltene uzimao i "podcrtavao najbitnije".. u.b.i.J.o. si recenzijom..

edit: Inače ne znam šta bi prije sad napravio - kupio set .. još jednu gitaru (jer stara kofol ne skuplja dovoljno prašine).. ili ono najjeftinije.. pustih si Knopflera i jedini njegov album šta imam Sailing to Philadelphia

_________________
Setovi koje imam: http://brickset.com/search/?ownedBy=Kristijan7


19. Nov 2021. 22:15
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.