It is currently 28. Mar 2024. 09:36



Reply to topic  [ 20 posts ]  Go to page 1, 2  Next
10248 Ferrari F40 (Advanced Models) 
Author Message
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 05. Aug 2014. 23:41
Posts: 548
Location: Zagreb
Post 10248 Ferrari F40 (Advanced Models)
Image

Nervoznjikavo prstima tapkam po stolu... Nije mala stvar opisati set koji gotovo svakom entuzijastu sportskog automobilizma predstavlja relikviju. Premda je set još relativno nov i nije Limited edition, već sad postoje kalkulanti koji su nakupovali i pažljivo uskladištili desetke komada, vjerujući kako se radi o sigurnom kolekcionarskom setu u budućnosti.

Ali prvo malo o onome što set zapravo predstavlja. Ferrari F40 je jedan iz linije Ferrarijevih povremenih super-super-superautomobila (čiju zastavu danas drži LaFerrari), i premda je star već gotovo trideset godina, mnogi ga drže ključnim, najekstremnijim članom društva, koji je u svoje vrijeme napravio najveći tehnološki korak naprijed. On čak i nije nevjerojatno snažan ― na našim cestama se danas povremeno vide BMW-i i Mercedesi s jačim motorima ― ali je građen biti lagan kao pero, s praktički nikakvim komforom ni dodatnom opremom što ga je spustilo do 1100 kg. To mu je dalo ubrzanje koje ipak ni dan-danas nema gotovo niti jedan automobil.

U trenu kad je proizveden, F40 je bio najbrži serijski automobil na svijetu, ali za njegov status ikone zaslužan je i distinktivan izgled, mnogima uzoran primjerak "lijepog" klasičnog Ferrarija s velikim zakrivljenim plohama i stražnjim krilom veličine terena za boćanje. Samo je još njegov direktan nasljednik F50 dijelio neke sličnosti dizajna, iako ne toliko beskompromisno. Prema tome, trkaći imidž i povijest F40 teško se mogu preuveličati. On je u svijetu sportskog automobilizma nešto kao Blackbird u avijaciji, Saturn V među raketama ili Newtonov među zakonima.

U tom je smislu LEGO pred sobom imao nemali zadatak modelirati ga što je detaljnije moguće, sluteći kako će se set naći pod vrlo strogim povećalom automobilista i sitničave vojske Ferrari fanatika (među kojima sam i ja jednom nogom). Nije ovo prvi službeni LEGO Ferrari, naravno, ali ovako krupno mjerilo i pažnja prema detaljima su ovdje ekstra zahtjevni ― za razliku, primjerice, od 8653 koji je stavio velik naglasak na mehaniku, a manji na izgled.

I, koliko je taj zadatak uspio? Po mojem mišljenju, prilično. Strogi kritičari će odmah primijetiti da je ovaj F40 nijansu previsok (ali nijansu primjetnu samo onome tko to baš ciljano promatra), ali s druge strane, karoserija je posvuda prepuna krasnih detalja koji su karakteristični za F40. Oni su konstruktoru ovog modela zacijelo jako zakomplicirali stvari, ali rezultat je to što praktički niti jedna primjetna pojedinost s originalnog F40 nije izostala, i automobil je odmah, ali stvarno instantno, prepoznatljiv svakom automobilistu.

Na primjer, specifični usisnici za zrak na prednjem poklopcu, kao i po dva bočna, suptilne konture iznad prednjih kotača, pažljivo formirana sjedala, raspored prednjih žmigavaca u odnosu na pozicijska svjetla, izbočine iza stražnjih kotača... u sve to je uložen priličan trud kako bi bilo slično originalu. Isto važi i za općenitu formu karoserije ― bez sitnog izbočenog praga ispod vrata, suptilnog proširenja ispred stražnjih kotača ili rebrastog stražnjeg stakla F40 bi vjerojatno bio prepoznatljiv, ali ne bi "to bilo to".

Detaljnost seže i ispod karoserije; automobilu se otvaraju prednja i stražnja strana (i to držeći se na podjednakim mjestima kao originalu), vrata i izvlačivi farovi. Kabina je dobro modelirana, s detaljima poput ručki za vrata ili tri centralna izlaza za zrak, no pravi "dragulj" je V8 motor otraga. On je, naime, jednako minuciozno sagrađen kao i ostatak automobila, čak ima detalje koji se kod potpuno složenog automobila uopće ne mogu vidjeti, ali vas kao graditelja vesele jer znate da su tamo. Tako da su, sve u svemu, i unutrašnjost i vanjština su impresivno vjerno modelirani.

Svaka čast za vjernost originalu, no meni je najzanimljiviji dio ovog seta zapravo sama konstrukcija. S obzirom na raznorazne "egzotične" kutove karoserije i njene sitne ali ključne detalje, ovaj F40 je prava mala riznica raznoraznih lukavih tehnika gradnje. Gradi se u svim smjerovima, veći djelovi se spajaju na neočekivanim mjestima, mnoge kockice istovremeno imaju strukturalnu i dekorativnu ulogu, i slično. Dodatna stvar koja mi se svidjela je što crna traka oko cijele karoserije nije naljepnica osim na samo jednom manjem dijelu naprijed, već se stvarno radi o crnim pločicama i krilima lukavo ugrađenima u konstrukciju. No unatoč tome, set nije naročito težak za slaganje.

Očekivao sam da ovoliko detaljno sitno modeliranje mora rezultirati jako "filigranskim" automobilom, koji ne treba držati na propuhu kako se ne bi raspao. Bio sam u krivu: cijela donja šasija je napravljena od hrpe jako učvršćenog Technica, a isto tako se i krov oslanja na čvrstoću Technic zglobova, tako da se F40 može pouzdano transportirati hvatanjem za krov, i zajuriti po parketu bez bojazni da za sobom, poput Ivice i Marice, ostavlja trag dijelova.

Ovakav fokus na izgled je, očekivano, uzeo svoj danak funkcionalnostima, pa je ovo jedan od rijetkih velikih LEGO automobila koji čak ne mogu ni skrenuti. Istina, skretanje bi vjerojatno tražilo šire blatobrane koji bi odmah narušili izgled, i tu bi kompromis bio teško moguć. Također nema nikakvih drugih mehaničkih funkcionalnosti, osim ako pod njih računamo podbočivanje šipke kako bi stražnji poklopac mogao stajati otvoren.

Što se generalnih podataka tiče, automobil se sastoji od 1157 dijelova koji sveukupno teže 781 gram. Dug je 34 studa, širok 16 (bez retrovizora), a visok 10, tako da je otprilike u mjerilu 1:16. Suprotno mojoj (očito pogrešnoj) intuiciji, F40 je gotovo potpuno sagrađen od standardnih, dobro poznatih i lako nabavljivih dijelova. Interesantni su karakteristični poklopci za kotače, i od "ekskluziva" tu su još dva nagnuta klina 50955pb023 i staklo 19212pb01. Oni su bili neminovni kako bi konačni model izgledao vjerno, ali bojim se da ta dva dijela nisu toliko strahovito upotrebljiva inače. (Molim ne pišite mi živčane odgovore kako dobar graditelj zna iskoristiti baš svaku kockicu.) Isto tako, 1157 dijelova zvuči puno, i istina je da ovo nipošto nije mali set, ali nemojte previdjeti kako velik udio te brojke otpada na male dijelove.

Je li, dakle, F40 za preporučiti kad podvučemo crtu? Teško je reći. Jeftin definitivno nije, i ako vam je samo do građevnog materijala, ima pametnijih načina doći do toga. No ima dobru selekciju raznih zakrivljenih dijelova i tajlića, jako je zanimljiv i poučan za gradnju ako vas interesiraju razni trikovi i napredne tehnike modeliranja. I u "kulturno-oktanskom" smislu ― to je Ferrari. Ozbiljan Ferrari u mjerilu 1:16, jedan od najvažnijih u liniji crvenih legendi, a i posljednji model koji je još odobrio i lansirao Enzo Ferrari osobno.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

P.S. Isprike što nemam fotografije kutije... ali nije preživjela transport iz Španjolske.

indeksirano


Last edited by Neptun on 05. Feb 2016. 09:10, edited 1 time in total.



04. Feb 2016. 22:22
Profile WWW
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 21. Nov 2009. 18:51
Posts: 4909
Post Re: 10248 Ferrari F40
Ovo se zove prava recenzija, svaka čast :LEGO07: :LEGO07: :LEGO07: :LEGO07: :LEGO07: .

_________________
Flickr


04. Feb 2016. 22:47
Profile
User avatar

Joined: 01. Jan 2011. 15:30
Posts: 1324
Location: blizu Rijeke, Hrvatska
Post Re: 10248 Ferrari F40
Izvrsna recenzija! :LEGO03:

_________________
Moj Brickset
Moj MOCpages
Moj Flickr


04. Feb 2016. 22:48
Profile WWW
User avatar

Joined: 12. Sep 2011. 15:02
Posts: 2303
Location: Zagreb
Post Re: 10248 Ferrari F40
Svaka čast!

_________________
MOCpages
BrickSet
Steam and Skype: johnwalter1044


05. Feb 2016. 08:58
Profile
Počasni član kluba
User avatar

Joined: 17. Nov 2008. 14:13
Posts: 8275
Location: Zagreb
Post Re: 10248 Ferrari F40
Zanimljiva recenzija, iako me čudi što ga nisi usporedio sa sedam godina starim FXX-om koji je sličnih dimenzija i mjerila.

Link na Saturn V je link na Blackbird. :LEGO05:

_________________
flickr YouTube Brickset


05. Feb 2016. 09:03
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 05. Aug 2014. 23:41
Posts: 548
Location: Zagreb
Post Re: 10248 Ferrari F40
Hvala što si uočio link, Marine ― ispravljeno.
Izostala je usporedba s FXX-om jer ga nemam. A iz principa ne želim uspoređivati s nečim što nisam složio; iako sam pročitao uputstva, nije to to.


05. Feb 2016. 09:14
Profile WWW
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 01. Oct 2012. 17:01
Posts: 1117
Location: Zagreb/Vinkovci
Post Re: 10248 Ferrari F40
Mogu ti posuditi (ili čak prodati ako si zainteresiran) ako se želiš upustiti u taj pothvat ;)

Inače je recenzija odlična, jako detaljna i puna zanimljivih informacija.

_________________
http://www.brickset.com/search/?ownedBy=sule


05. Feb 2016. 09:33
Profile
User avatar

Joined: 20. Feb 2010. 15:59
Posts: 2716
Location: Zagreb
Post Re: 10248 Ferrari F40
Odličan post, em zabavan (Newtonov među zakonima, hahaha), em doista pun zanimljivosti i o setu i o Ferrariju kao takvom, a nisam imao pojma ni o jednom ni o drugom. :klanjanje:

Da mi zadovoljstvo bude potpuno, ja bih da su fotke i tekst malo više pomiješani, ovako kad pročitam nešto zanimljivo moram skrolati da vidim na fotki, pa natrag, pa opet...


05. Feb 2016. 10:47
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 18. Jul 2011. 20:38
Posts: 820
Post Re: 10248 Ferrari F40
Odlična ti je recenzija :D
Uopće ne doživljavam setove vozila ali sad mi je ovo baš zanimljivo. Jako mi se sviđa što si ubacio taj "općekulturni" dio o Ferrarijima. Čak sam i znala o kojem se modelu radi! D
Model izgleda skroz prepoznatljivo, super su izveli ova svjetla koja se izvuku. Mislim da vrijednost seta nikako nije u dijelovima nego baš u dizajnu. Iako je novi windscreen super, uopće ga nisam još vidjela.

_________________
http://brickset.com/sets/ownedby-Star2705


05. Feb 2016. 11:37
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 30. Jul 2009. 13:16
Posts: 4374
Post Re: 10248 Ferrari F40
Neptun wrote:
jako je zanimljiv i poučan za gradnju ako vas interesiraju razni trikovi i napredne tehnike modeliranja.

Apsolutna istina, pogotovo prednji(hauba) otvori/škrge/usisnici zraka, između ostalog.
Zaslužuje oznaku "expert".., što je za "respect". Odnosno, zaslužuje policu...


05. Feb 2016. 15:15
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 20 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.