It is currently 22. Jan 2019. 07:05Reply to topic  [ 1 post ] 
LEGO "klonovi" 
Author Message
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 29. Aug 2012. 01:40
Posts: 1195
Location: Zagreb
Post LEGO "klonovi"
Jučer sam proveo dobar dio dana čitajući o nedavnoj (ovogodišnjoj) presudi u sudskom slučaju gdje tvrtka Best-Lock ltd. (Engleska) tuži LEGO AG za postavljanje Trademark-a za svoju LEGO minifiguricu u lošoj namjeri. Pokušali su tužbom pobiti valjanost registriranog trademarka navodeći da sami oblik / dizajn same figurice određuje njena tehnička svojstva, konkretno to da se može spajati s drugim elementima, što bi se smatralo patentom, a ne trademarkom.

Europski sud u Bruxellesu je odbio tužbu kao neosnovanu čime je LEGO zadržao prava na postojeći dizajn minifigurice.

Svi proizvođači koji naprave minifiguricu sličnu onoj legovoj su od sada podložni tužbi za povredu trademarka. (mislim da tu spada i Sluban)

Ako imate strpljenja, cijeli slučaj možete pročitati ovdje http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=165051&pageIndex=0&doclang=EN&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=332805


Image

LEGO je 2 puta do sada izgubio tužbu s istim Best-Lockom, a radi neobnavljanja patenta, danas konkurenti imaju slobodu proizvoditi identične oblike i dimenzije kockica.

Uglavnom, zanima me generalno mišljenje ljudi o tome da drugi proizvođači legalno rade iste kockice s moralne strane. kvaliteta, cijena i legalnost na stranu.

MegaBl0**s se za razliku od ostalih prodaje i po reputabilnim trgovinama, a protuargument kupaca je uglavnom da imaju drugačije teme, odnosno one koje se inače protive LEGO principima (vojska, oružje, itd)

Meni je odvratno da jedna firma može blatantno kopirati nešto, makar je to pravo legalno stekla i ne bi iz principa nikada u životu kupio ništa, pa čak do te mjere da neću kupovati u trgovini koja nudi takve proizvode.

Patent u pitanju se radio o "interlocking tubes and studs" , ali ovo je očito iskorištavanje okolnosti pa se kocke rade u identičnom mjerilu i identičnog vizualnog dizajna što smatram izričitom povredom konkurentnosti, a ne samo korištenja istog patenta.

_________________
Tražim azil u Fabulandu
Flickr


09. Oct 2015. 13:34
Profile WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 1 post ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.